Dr Mohammad Abo-Hilal during the ARQ conference sharing his perspectives on psychotrauma in conflict settings

Hoop vinden in wanhoop

Interview met Mohammad Abo-Hilal

Te midden van de onrust in Syrië wijdde Mohammad Abo-Hilal zijn leven aan het helen van de oorlogswonden. Als psychiater en drijvende kracht achter Syria Bright Future behandelt hij niet alleen patiënten; hij brengt ook hoop in het sociale weefsel van zijn land. 

Tijdens de Syrische opstand was Mohammads pad geplaveid met ontberingen en opofferingen. Hij werd gevangengezet en gemarteld door het Syrische regime vanwege zijn overtuigingen. “Nadat ik was vrijgelaten, leed ik twee maanden aan depressies.” 

Deze ervaring vormde niet alleen zijn vastberadenheid, maar vergrootte zijn begrip van de diepgaande impact van trauma. “Het leven was zwart en ik gaf nergens meer om. Mijn vrienden, ook psychiaters, boden me online therapie aan. Ze hielpen me deze ervaring te overwinnen. Dat was een keerpunt voor mij. Ik ben er trots op dat ik tegen het regime van Assad heb gevochten.” 

'We begonnen een revolutie. Het leek een illusie, maar nu kunnen we winnen. Dit geeft me hoop. 

Lijden onder voortdurende traumatisering 

Na zijn vrijlating vluchtte Mohammad naar Jordanië, waar hij en zijn collega's begonnen met het bieden van geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning aan Syrische vluchtelingen. Hun inspanningen leidden tot de oprichting van Syria Bright Future, een organisatie die zich inzet om Syriërs te helpen hun leven weer op te bouwen. Hun overgang naar Turkije markeerde een keerpunt, waarbij ze zich in bevrijde gebieden waagden en hulp boden te midden van het conflict.

“Syriërs zijn blootgesteld aan verschillende traumatische gebeurtenissen. Het is een voortdurende traumatisering, van het getuige zijn van de verschrikkingen van belegeringen en chemische aanvallen tot het ondergaan van gedwongen verplaatsingen. Onlangs vond er ook nog een zware aardbeving plaats in Zuid-Turkije en Noord-Syrië. Het was verschrikkelijk en we hebben zoveel mensen verloren. Het kostte me maanden om me te verzoenen en mijn leven weer op te pakken.” 

Psychiater Mohammad Abo-Hilal geeft tijdens de ARQ conferentie over psychotrauma zijn visie op MHPSS in conflictgebieden

Pleiten voor cultureel passende psychosociale ondersteuning

In zijn werk benadrukt Mohammad het belang van psychosociale ondersteuning, een nieuw concept voor veel Syriërs. Ondanks uitdagingen zoals beperkte hulpmiddelen en kortdurende programma's, blijft Mohammad toegewijd aan zijn zaak en benadrukt hij de dringende behoefte aan cultureel-sensitieve interventies in de geestelijke gezondheidszorg. 

'Houd rekening met culturele verschillen bij het omgaan met trauma's.'

Positieve verandering creëren 

“Je kunt het paard niet voeren, als de strijd begint.” Mohammad gebruikt deze uitdrukking om zijn visie uit te leggen. “We moeten ons onderwijssysteem voorbereiden om niet alleen professionals te zijn zoals artsen of psychologen, maar ook veranderaars ~ change agents. Wij begrijpen de behoeften van mensen. Het is onze plicht om te pleiten voor het welzijn van mensen.” 

In het verhaal van Mohammad Abo-Hilal vinden we niet alleen de veerkracht van de menselijke geest, maar ook de stellige overtuiging dat zelfs in de donkerste nachten hoop een leidend licht blijft dat het pad naar een betere toekomst verlicht.
 


In 2023 organiseerde ARQ een internationale conferentie ter herdenking van 50 jaar kennisdeling over psychotrauma. Psychiater Mohammad Abo-Hilal was een van de vier panelleden uitgenodigd door ARQ International om zijn visie op psychotrauma in conflictsituaties te delen. Mohammad Abo-Hilal is de oprichter van Syria Bright Future. Een humanitaire organisatie gespecialiseerd in geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning voor kinderen, vrouwen, ouderen en andere kwetsbare groepen in Noordwest-Syrië.