ARQ Winterreferaat 30-1-2025
PTSS, Sociaal Trauma & (LHBTQ+) Identiteit
Ervaringen van Sociaal Trauma, oftewel een inbreuk op de sociale integriteit, zoals emotioneel geweld en pesten, maakt geen onderdeel uit van de criteria voor posttraumatische stressstoornis (PTSS), in tegenstelling tot ervaringen van fysiek of seksueel geweld. Maar sociaal trauma kan bijdragen bij aan een breed scala aan psychische stoornissen en de ernst van de symptomen bij patiënten met PTSS verhogen.
Wanneer vluchtelingen slachtoffer worden van (fysiek of seksueel) geweld vanwege hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit of -expressie (SOGIE), komt dit vaak bovenop andere ervaringen van afwijzing, uitsluiting en discriminatie. LHBTQ+ vluchtelingen kunnen daardoor psychotraumaklachten ontwikkelen en daarnaast problemen ervaren op het vlak van zelfbeeld, sociale relaties en/of betekenisgeving.
Programma 30 januari 2025
Hoe kun je de klachten ten gevolge van (sociaal) trauma verminderen? Hoe kunnen we hierbij een transdiagnostische benadering gebruiken? Wat betekent het als sociaal trauma specifiek gekoppeld is aan je identiteit, in een context van
stigma en/of marginalisatie?
Tijdens het ARQ Winterreferaat ‘PTSS, Sociaal Trauma & (LHBTQ+) Identiteit’,
gaan we vanuit verschillende perspectieven in op deze vragen en meer.
- Prof. Dr. Frank Neuner, professor klinische psychologie bij de Universiteit Bielefeld, vertelt over de nieuwste wetenschappelijke inzichten rond Sociaal Trauma.
- Hugo Konz, psychiater en medisch antropoloog, spreekt over de behandeling van PTSS en Sociaal Trauma bij LHBTQ+ vluchtelingen.
- Alejandra Ortiz, is schrijfster en vluchtte als transvrouw voor geweld en transfobie uit Mexico. Zij vertelt aan de hand van haar boek ‘De waarheid zal me bevrijden’ over haar strijd voor een beter leven van transpersonen, in het bijzonder voor transpersonen van kleur - met of zonder papieren.
Sunni Lamin Barrow verrijkt het programma met diens spoken word uitvoering: “Take My Silence as a Gift”.
De evenementtijden zijn: inloop 16:15 uur, start 16:30 uur en einde 18:30 uur.
U bent van harte welkom! Het bijwonen is kosteloos. De voertaal is Engels. Voor eten en drinken wordt gezorgd. Meld u op tijd aan. Kunt u er niet op locatie bij zijn? U kunt het referaat ook online volgen en vragen stellen.
Je kunt je aanmelden via de inschrijfpagina van ARQ Academy.
Neem deel aan het ARQ Winterreferaat en versterk de verbinding, samenwerking en ontwikkeling binnen de geestelijke gezondheidszorg.
Dit geaccrediteerde evenement wordt georganiseerd door ARQ Centrum’45 en ARQ Academy, beiden onderdeel van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.