Subsidie voor project U-RISE
Voor verbeteren mentale welzijn van Oekraïense vluchtelingen
Het project met de naam U-RISE, gecoördineerd door de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), krijgt 7 ton subsidie voor het verbeteren van de mentale welzijn van Oekraïense vluchtelingen. ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum verzorgt psychologische interventies gericht op gezinnen.
Sinds de Russische invasie in Oekraïne zijn miljoenen mensen het land ontvlucht. Vluchtelingen lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van geestelijke gezondheidsproblemen en stellen zo de gezondheidszorgstelsels van gastlanden voor grote uitdagingen. U-RISE heeft als doel "to provide mental health and psychosocial support for Ukrainians displaced in bordering countries" en wordt gefinancierd door de EU.
Met de subsidie kan de groep wetenschappers onder leiding van Els van der Ven, Marit Sijbrandij en Iryna Frankova op internationaal niveau onderzoekers en andere belanghebbenden samenbrengen om de zorg voor deze kwetsbare groep beter te organiseren.
Multi-Family groepen
Het U-RISE project zet meerdere psychologische interventies in, waaronder de Multi Family Approach. Dit is het expertisegebied van bijzonder hoogleraar bij ARQ, Trudy Mooren. Deze preventieve interventie richt zich op gezinnen die zijn blootgesteld aan traumatische stress.
ARQ gaat psychologen in Polen, Slowakije en Roemenië trainen in het leiden van deze groepssessies met gevluchte Oekraïense ouders. Met als doel om de opvoedkundige vaardigheden en hechtingsrelaties binnen gezinnen te versterken. Ouders steunen andere ouders; kinderen vinden erkenning en herkenning.
De Multi-Family Approach leidt tot een gevoel van hoop en empowerment. Door het versterken van nieuwe opvoedtechnieken kunnen intergenerationele gevolgen worden voorkomen.