Zorgsector lanceert richtlijn psychosociale ondersteuning

Om stressgerelateerde klachten bij zorgprofessionals te voorkomen en hun werkplezier te bevorderen

Een belangrijke mijlpaal in de zorgsector: voor het eerst is er een landelijke richtlijn voorhanden om stressgerelateerde gezondheidsklachten bij zorgprofessionals – met verloop en verzuim als gevolg – zoveel mogelijk te voorkomen en hun werkplezier te bevorderen. De Beleidsrichtlijn psychosociale ondersteuning zorgprofessionals is vanaf vandaag beschikbaar. 

De informatie en adviezen uit deze beleidsrichtlijn zijn handvatten voor het ontwikkelen en uitvoeren van beleid. Zo kunnen bestuurders, managers en HR-professionals psychische problemen bij zorgmedewerkers voorkomen, signaleren, monitoren en verhelpen en daarmee de druk op de zorg verminderen. Ook voor zorgprofessionals zelf is de informatie uit de beleidsrichtlijn nuttig. Zij lezen in de beleidsrichtlijn waar hun eigen verantwoordelijkheid ligt en welke psychosociale ondersteuning zij kunnen en mogen verwachten van hun leidinggevende en organisatie.

 

Voor de zorgsector door de zorgsector

De coronacrisis vormde de aanleiding voor de ontwikkeling van de beleidsrichtlijn. Zorgprofessionals moesten in onzekere en stressvolle situaties hun werk doen en maakten hun behoefte aan psychosociale steun kenbaar middels een ‘herstelplan voor de zorg’. Hoe juiste en tijdige psychosociale ondersteuning eruit ziet en welke behoeften zorgprofessionals zelf hebben, was nog nergens beschreven.

Organisaties vanuit de volle breedte van de sector Zorg & Welzijn en ARQ sloegen daarom de handen ineen en ontwikkelden deze beleidsrichtlijn, in opdracht van Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC). Ook vanuit zorgopleidingen en de overheid is meegedacht. Het resultaat is een unieke beleidsrichtlijn waarin wetenschappelijke kennis en praktijkkennis samenkomen, met gemeenschappelijke taal, op bewijs gebaseerde inzichten en praktische aanbevelingen.

 

Downloaden en implementatie

De beleidsrichtlijn is gratis te downloaden. We beogen dat zoveel mogelijk zorginstellingen in heel Nederland met deze beleidsrichtlijn gaan werken. Om meer zicht te krijgen op de factoren die bijdragen aan een succesvolle implementatie, begeleidt ARQ de komende tijd twee zorginstellingen bij de implementatie van de beleidsrichtlijn. De bevindingen uit dit traject delen we naderhand, zodat andere zorginstellingen deze kennis kunnen gebruiken bij het implementeren van de richtlijn in hun organisatie.

Publicatiedatum

Publicatiedatum