Impact VN-missie op het thuisfront DutchBat III

En de mogelijke rol van moral injury daarin

In 1995 eindigde de VN-vredesmissie in het voormalige Joegoslavië. Het Nederlandse bataljon Dutchbat III was betrokken bij deze missie. De missie eindigde met de val van de enclave Srebrenica en de moord op 8.000 Bosnische moslimjongens en -mannen door het Bosnisch-Servische leger.

De missie, uitkomst en de nasleep ervan kunnen worden beschouwd als potentieel moreel verwondende gebeurtenissen, die op de lange termijn een grote impact hadden op het Bosnische volk en de Nederlandse veteranen. Maar hoe zit het met de partners en familie van de veteranen? Welke impact had de missie en de nasleep ervan op hen?

”Het is niet zijn schuld. Ik begrijp zijn schuldgevoelens, maar er was geen alternatief. Er is niets dat hij had kunnen doen.”

Zo’n 25 jaar na de missie onderzochten ARQ-onderzoekers en behandelaren Bernardette Blom, Jackie June ter Heide, Bart Nauta, Trudy Mooren en Miranda Olff de ervaren impact van deze missie op de leden van het thuisfront van DutchBat III en de mogelijke rol van moral injury daarin. Familieleden meldden o.a. dat zij een gebrek aan steun en nazorg van de overheid hebben ervaren in de zorg voor hun veteranen en dat er nog altijd behoefte is aan meer erkenning en waardering voor hun veteranen.

In de download Where Am I in all of this? lees je meer over het onderzoek en de resultaten. Het artikel verscheen o.a. in het Journal of Military, Veteran and Family Health.

Meer weten over wat ARQ doet rondom Moreel Trauma?

In de speciale editie van het ARQ Impact Magazine ‘Moreel Trauma’ gaan we vanuit verschillende invalshoeken dieper in op het onderwerp. In de podcast ‘Moreel Trauma’ van ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld vertelt veteraan Dennis over de impact van een moreel dilemma dat hij meemaakte tijdens zijn uitzending in Uruzgan.

Meer weten over ARQ en Moral Injury

De links naar het magazine, de podcast en meer publicaties over wat ARQ doet rondom moreel trauma tref je op onze kennispagina Moral Injury.

Status
afgerond
Beginjaar
2020

Projecttype

Projecttype
Onderzoek

Aanbieder

Aanbieder

Neem direct contact op