Handelingskader doxing

Handvatten voor werkgevers om de impact op medewerkers te verminderen

Medewerkers met een publieke taak zoals bijvoorbeeld politie, boa en brandweer krijgen regelmatig te maken met doxing. Persoonsgegevens worden dan online verspreid met als doel de medewerker te intimideren, bedreigen of chanteren. Hoe ga je als werkgever om met doxing? Het handelingskader Doxing geeft werkgevers, leidinggevenden en medewerkers handvatten in het in het omgaan met en het handelen bij doxing. ARQ heeft dit handelingskader samen met politie, brandweer en boa’s opgesteld.

Doel van het handelingskader 

Als psychosociale arbeidsbelasting een risico binnen een organisatie is, verplicht de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) werkgevers beleid te voeren gericht op het voorkomen of beperken hiervan. Doxing valt onder psychosociale arbeidsbelasting. 

Wat biedt het handelingskader doxing?
  • het biedt werkgevers handvatten voor het omgaan met doxing
  • het bevat aanbevelingen over psychosociale en praktische ondersteuning bij doxing
  • het draagt bij aan het verminderen van de negatieve impact van doxing op de medewerker
  • het beschrijft aan de hand van een infographic wat medewerkerszelf kunnen doen bij doxing
Toepassing van het handelingskader 

Het handelingskader beschrijft drie fases bij doxing: ‘preventie’, ‘handelen bij doxing’ en ‘nazorg’. Bij elke fase worden belangrijke onderwerpen genoemd om in overweging te nemen en waar mogelijk worden praktische aanbevelingen gegeven. Het is van belang dat iedere werkgever van medewerkers met een publieke taak dit generieke handelingskader kan vertalen en integreren binnen de eigen organisatie. 

Totstandkoming publicatie

De aanbevelingen in dit handelingskader zijn met zorg samengesteld op basis van een verkennende studie naar relevante (wetenschappelijke) literatuur, rapporten en websites (zie bronvermelding in het handelingskader). Dit is aangevuld met kennis uit de praktijk die verzameld is onder vertegenwoordigers van politie, brandweer en boa’s. Hierbij is ook een ervaringsdeskundige betrokken. De werkgroep Veilig werkgeverschap van de Taskforce Onze Hulpverleners Veilig en diverse experts (VPT-coördinatoren, Arbospecialisten en juridisch adviseurs) zijn betrokken in de commentaarfase.

Handelingskader_doxing_voor_werkgevers

Auteur(s)

Auteur(s)

Dr. Fieke Bruggeman-Everts
Wera van Hoof, MSc
Dr. Hans te Brake

Uitgever

Uitgever

Rijksoverheid

Publicatiedatum

Publicatiedatum

Jaargang

Jaargang

2023

Publicatietype

Publicatietype

Handreiking