Contactpunt onderzoek schoolgijzeling Bovensmilde (1977)

Ondertitel

Voor getroffenen, hun naasten en betrokkenen

In de zomer van 2024 begint ARQ Nationaal Psychotraumacentrum een onderzoek naar de behoeften van getroffenen van de schoolgijzeling in Bovensmilde in 1977, inclusief hun naasten. Op deze webpagina vindt u meer informatie over het contactpunt, zowel voor getroffenen als hun naasten als andere betrokkenen. 

Het contactpunt is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088 33 05 399.

Waarom een contactpunt?

Dit onderzoek kan pijnlijke herinneringen en emoties oproepen. Daarom is er een contactpunt opgezet. Bij dit contactpunt kunnen getroffenen en hun naasten geheel anoniem terecht met vragen en zorgen. Ook andere betrokkenen vinden hier een luisterend oor. Getroffenen en hun naasten kunnen bij het contactpunt advies krijgen over passende hulpverleningsmogelijkheden. Ook kunnen getroffenen zich aanmelden om deel te nemen aan het onderzoek. Het contactpunt wordt bemand door getrainde hulpverleners die bekend zijn met de context van de gijzeling.

Voor wie is het contactpunt bedoeld?

Het contactpunt is er primair voor de getroffenen en hun naasten. Onder getroffenen vallen de  voormalige leerlingen en leraren die de gijzeling op de basisschool in Bovensmilde hebben meegemaakt, inclusief diegenen die niet aanwezig waren op de dag van de gijzeling en diegenen die na aanvang van de gijzeling zijn gevlucht of naar huis gestuurd. Met naasten bedoelen we de mensen die dicht bij de getroffenen staan, zowel tijdens (bijvoorbeeld ouders, broers en zussen) als na de gijzeling (bijvoorbeeld partner en kinderen). Ook betrokkenen kunnen met vragen naar het contactpunt bellen. Betrokkenen zijn iedereen die op enige wijze is geraakt door de gijzeling en vragen heeft of zijn of haar verhaal wil delen. Dit kunnen bijvoorbeeld buurtbewoners zijn, of hulpverleners die ter plaatse kwamen ten tijde van de gijzeling.

Wat kunt u verwachten van het contactpunt?

  • Er wordt een luisterend oor geboden door een getrainde hulpverlener
  • U kunt er terecht met vragen over het onderzoek
  • Indien u een getroffene bent, kunt u zich aanmelden om deel te nemen aan het onderzoek
  • Indien u een getroffene of directe naaste bent en klachten ervaart, kan er samen met u worden nagedacht over passende zorg- en hulpverlening in uw regio

Het contactpunt is beschikbaar van juni 2024 tot juli 2025. U kunt contact opnemen tijdens kantooruren (van 09.00 tot 17.00 uur) van maandag tot en met vrijdag op het telefoonnummer 088 33 05 399.

Waarvoor kunt u niet terecht bij het contactpunt?

  • Vragen over uitkeringen, arbeidsongeschiktheidsverklaringen en andere zaken die verband houden met werk, uitval en het UWV
  • Media-verzoeken en interviews
  • Klachten of problemen die niet gerelateerd zijn aan de gijzeling in Bovensmilde.

Neem direct contact op

Contactpunt
Bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur

Locatie

Onderwerpen

Rampen en crises