Onderzoek getroffenen schoolgijzeling Bovensmilde 1977

Aangrijpende herinneringen: Behoeften van getroffenen van de gijzeling in Bovensmilde

Ruim 46 jaar geleden (23 mei 1977) gijzelden vier Zuid-Molukse jongeren 105 leerlingen en hun vijf leerkrachten van de openbare lagere school in het Drentse Bovensmilde, om aandacht te krijgen voor de politieke situatie van de Zuid-Molukken. Na vier dagen werden de kinderen en één leerkracht vrijgelaten. Na bijna drie weken eindigde de gijzeling zonder gewonden, maar met blijvende impact op de inwoners van het dorp. De hele gemeenschap: zowel de Nederlandse als de Molukse werd getroffen door de gijzeling.  

 

In 1977 was er nog weinig bekend over de mogelijke psychische gevolgen van gijzelingen, en over hoe zo goed mogelijk om te gaan met de getroffenen. Ondertussen weten we dat een gijzeling diepe psychische sporen kan nalaten. Na meer dan vier decennia blijkt een deel van de getroffenen dan ook klachten te ervaren als gevolg van de gijzeling. 

Op dit moment zijn we bezig met het verkennen van het veld en de doelgroep van het onderzoek. Er volgt binnenkort meer informatie over het onderzoek en het contactpunt.

Status
lopend
Beginjaar
2023

Projecttype

Projecttype
Onderzoek

Neem direct contact op