Omgaan met agressie

Kennis en vaardigheden voor professionals die tijdens hun werk te maken kunnen krijgen met grensoverschrijdend gedrag

In situaties van agressie en grensoverschrijdend gedrag kunnen medewerkers zich onzeker of machteloos voelen. Deze training biedt handvatten om effectief met zulke situaties om te gaan, zodat professionals de situatie zo veel mogelijk kunnen de-escaleren en zich sterker en zelfverzekerder voelen in hun werk. 

Naast het leren herkennen van de signalen van verschillende typen agressie, leren deelnemers ook de eigen reactie te herkennen en bij te sturen. Hierdoor wordt hun mentale weerbaarheid met betrekking tot lastig gedrag, agressie, intimidatie en geweldsdreiging vergroot. 


Voor wie?  

Deze training is voor medewerkers die op de werkvloer te maken krijgen met agressie en/of grensoverschrijdend gedrag. Bijvoorbeeld in de zorg als begeleider, als ambtenaar bij de gemeente, als leraar of als medewerker bij een woningbouwcorporatie: medewerkers kunnen te maken krijgen met frustratie, beledigingen, dwingende eisen of zelfs fysiek geweld.  

 

Na de training weet de deelnemer 

  • Welke verschillende vormen van agressie kunnen voorkomen en hoe die te herkennen
  • Wat diens eigen neiging is bij agressief gedrag en welk effect dat heeft op het gedrag van de ander
  • In hoeverre de grenzen ten opzichte van agressief gedrag opgerekt zijn
  • Hoe de eigen houding ingezet kan worden om de ander te de-escaleren 

 

 

Na de training kan de deelnemer 

  • Verschillende vormen van agressie herkennen en onderscheiden
  • De opbouw van spanning bij zichzelf herkennen
  • Persoonlijke strategieën inzetten ter voorkoming van escalatie en beperking van eigen schade in een stressvolle situatie
  • In de tweedaagse training leren deelnemers ook voor zichzelf en voor anderen zorgen bij het verwerkingsproces.  

De training biedt een goede afwisseling van theorie, ervaringen uitwisselen en oefenen met een acteur.  

 

Waarom deze training?  

Voor organisaties is het belangrijk dat medewerkers weten hoe zij moeten omgaan met agressief en grensoverschrijdend gedrag: vanuit goed werkgeverschap, om medewerkers gezond en veerkrachtig te houden en ook om de relatie met de cliënt, klant of medewerker zo goed mogelijk te houden. De herziene richtlijn Psychosociale ondersteuning binnen hoog-risicoberoepen adviseert om medewerkers te trainen in het omgaan met agressie, om de impact van incidenten te verminderen.  

 

Praktische informatie

De training Omgaan met agressie is een tweedaagse, anderhalfdaagse of eendaagse training incompany training te volgen.  

  • De tweedaagse variant is de meest uitgebreide en biedt ruimte om alle onderdelen volledig te behandelen, met voldoende gelegenheid om te oefenen. Hier wordt ook aandacht besteed aan de mentale impact en verwerking van agressie-incidenten.
  • Bij de variant van anderhalve dag wordt wel veel geoefend, maar komt er minder theorie over de mentale impact aan bod.
  • Bij de eendaagse training komt er geen theorie over de mentale impact aan bod én is er relatief minder tijd om te oefenen. De nadruk ligt bij deze training vooral op het creëren van bewustzijn. 

Voor incompany trainingen kunt u contact opnemen met 020 840 76 00 of training@arq.org 

 

Aanbieder

Aanbieder

Incompany

Interesse in een incompany training?