'Een kast vol': een boekje voor ouders met PTSS

Ondersteuning voor ouders met PTSS en hun kinderen

Maaike Zegers-Handgraaf, politieagente en Mariëlle Hoekstra, GZ-psycholoog van ARQ Centrum’45 hebben een boekje geschreven bedoeld voor ouders met een posttraumatische stressstoornis (PTSS): ‘Een kast vol’.

Het boekje helpt ouders om het gesprek met hun kinderen mogelijk te maken. Een ouder met PTSS kan het gevoel krijgen dat hij of zij faalt in het ouderschap. Zowel ouders als kinderen kunnen zich zo bijvoorbeeld schuldig gaan voelen. Dat kan afstand scheppen tussen ouders en kinderen. Om dit te voorkomen en op te lossen is het belangrijk dat er duidelijk wordt gecommuniceerd. Maaike kon weinig boeken vinden waarin zij zich ondersteund voelde om haar situatie aan haar kinderen uit te leggen. Zij wilde met name 3 dingen meegeven aan het kind. Twijfel niet aan je intuïtie, je ziet het goed: er is iets met mama of papa aan de hand. Twijfel niet aan jezelf, het ligt niet aan jou. En wees kind, jij bent niet verantwoordelijk voor het herstel van papa of mama.

Haar behandeling bij ARQ Centrum’45 heeft geleid tot het leuke en informatieve boekje ‘Een kast vol’. Het boekje dient als ondersteuning voor kinderen en ouders met PTSS. Het boekje is mede beschikbaar gemaakt door BNMO, samen met ARQ Centrum’45. Het boekje is te bestellen via eenkastvol.nl.

Publicatiedatum

Publicatiedatum