Informatiebijeenkomsten CABR najaar 2024

Oorlog voor de Rechter, ARQ en regionale archieven slaan handen ineen

Het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) bevat de justitiële dossiers van zo’n 425.000 personen die werden verdacht van collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 2025 is dit archief openbaar en voor iedereen in te zien. Vooruitlopend hierop worden verspreid over het land informatiebijeenkomsten gehouden. Er wordt ingegaan op het belang van het laagdrempelig toegankelijk maken van dit grootste oorlogsarchief van Nederland en op de impact hiervan op nabestaanden van de mensen die in het CABR voorkomen. 

Een laagdrempelig toegankelijk CABR biedt de mogelijkheid om te komen tot dialoog, nieuwe (wetenschappelijke) inzichten en verleden te verwerken. Voor nabestaanden van verdachten, maar ook van vervolgingsslachtoffers en verzetsdeelnemers die voorkomen in het CABR, kan echter het effect van het online doorzoekbare archief groot zijn en emoties oproepen. Het archief kan nieuwe en confronterende informatie bevatten over wat er met familieleden is gebeurd, waar familieleden van zijn verdacht of voor zijn veroordeeld. Daarnaast kan de oorlogsgeschiedenis in kleinere gemeenschappen nog erg leven en het effect van een online doorzoekbaar CABR dan ook groot zijn.

Hier gaan we over in gesprek tijdens de informatiebijeenkomsten, waarvoor het project Oorlog voor de Rechter, ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en regionale archieven de handen ineen hebben geslagen. Niet alleen de mogelijkheden van een digitaal doorzoekbaar CABR, maar ook de impact ervan en de beschikbaarheid van zorg, hulp en ondersteuning staan op het programma. Ook wordt ingegaan op de regionale oorlogsgeschiedenis. 

 

Data Informatiebijeenkomsten

De eerste data van de informatiebijeenkomsten zijn inmiddels bekend. We starten met de eerste bijeenkomst bij Collectie Overijssel in Zwolle op 9 september 2024. Via de websites van Oorlog voor de Rechter en van ARQ worden nieuwe data, locaties en links naar de wijze van aanmelding, regelmatig gepubliceerd. 

 

Over de samenwerking

Oorlog voor de Rechter digitaliseert het CABR en plaatst vanaf 2025 het eerste deel gecontextualiseerd online. ARQ versterkt de zorg en ondersteuning aan kinderen van ouders die tijdens WO2 de kant van de bezetter kozen. Regionale archiefinstellingen zijn houder van het historische verhaal uit een regio en brenger van dat verhaal richting een breed publiek. 


 

Publicatiedatum

Publicatiedatum