Informatie onderzoek schoolgijzeling Bovensmilde (1977)

Ondertitel

Meer informatie over het onderzoek en het contactpunt

In het voorjaar van 1977 werden meer dan honderd kinderen en vijf leraren door Molukse actievoerders gegijzeld op een school in Bovensmilde, Drenthe. In een brief eisten de gijzelnemers onder andere dat de Nederlandse overheid Molukse gevangenen vrij zou laten. Na vier dagen werden alle kinderen en één leraar vrijgelaten, nadat sommige kinderen ziek waren geworden. Na twintig dagen werd de gijzeling beëindigd, en de vier overige leraren bevrijd. De gijzeling en de nasleep ervan hadden een enorme impact op de gehele gemeenschap van Bovensmilde. De schoolgijzeling vond tegelijkertijd plaats met de treinkaping bij de Punt. 

In de zomer van 2024 begint ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum een onderzoek naar de behoeften van de mensen die getroffen zijn door de schoolgijzeling. Onderaan deze webpagina kunt u doorklikken naar meer informatie over het onderzoek.

Dit onderzoek kan pijnlijke herinneringen en emoties oproepen. Daarom is er een contactpunt opgezet. Bij dit contactpunt kunnen getroffenen en hun naasten geheel anoniem terecht met vragen en zorgen. Ook andere betrokken vinden hier een luisterend oor. Getroffenen en hun naasten kunnen bij het contactpunt advies krijgen over hulpverleningsmogelijkheden. Het contactpunt wordt bemand door getrainde hulpverleners die bekend zijn met de context van de gijzeling. Onderaan deze webpagina kunt u doorklikken naar meer informatie over het contactpunt.

Het contactpunt is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088 33 05 399.

Neem direct contact op

Contactpunt
Bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur

Locatie

Onderwerpen

Rampen en crises