Wat we doen

Ondertitel

Vrienden van ARQ verbindt en geeft hoop

Schokkende gebeurtenissen hebben een enorme impact. Niet altijd is de veerkracht van mensen genoeg om tot een goede verwerking en herstel te komen. Dagelijks werkt ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum aan het verkleinen van de psychosociale impact van ingrijpende gebeurtenissen. Om veerkracht te behouden of te herstellen. Vrienden van ARQ helpt daarbij, wanneer andere financieringsbronnen niet aanwezig of ontoereikend zijn. Geeft u ook veerkracht? Geef dan aan Vrienden van ARQ.

Vrienden van ARQ ondersteunt ARQ op drie manieren

1. Praktische ondersteuning voor zelfredzaamheid

Veerkracht en zelfredzaamheid zijn belangrijk voor herstel. Daarom bieden we praktische, vaak materiële, ondersteuning aan patiënten wanneer dat echt nodig is. Want wat bijvoorbeeld als je het advies krijgt veel te bewegen maar je hebt geen sportschoenen? En je kunt ze ook niet betalen. Vrienden van ARQ kan deze aanschaffen, en zo nét het verschil naar een effectieve behandeling maken.

In een ander geval is er geen geld voor een telefoonabonnement. Juist tijdens de intensieve therapietijd is een extra verbindingslijn zo belangrijk. Vrienden van ARQ kan dan voorzien in beltegoed om die spannende tijd te kunnen ondersteunen. Financiële stress is een remmende factor in een behandeling. Wanneer een patiënt daar niet op een andere manier uit kan komen, springt Vrienden van ARQ bij. Met vaak kleine bedragen, maar van groot belang. Want elke stap is er één op de weg naar herstel.


2. Internationale hulp 

Verschillende projecten van ARQ International worden gefinancierd via Vrienden van ARQ. Onze donateurs verbinden zich al jaren aan dit werk van ARQ in arme(re) landen die geteisterd werden door oorlog en/of (natuur)geweld. Zoals bijvoorbeeld in:

Het uitgangspunt in het werk van ARQ International is om lokale experts en initiatieven te ondersteunen bij het psychosociale werk. Wij wisselen kennis uit, zetten gezamenlijk projecten op en ontwikkelen nieuwe ideeën. Essentieel voor gezonde, veerkrachtige mensen en gemeenschappen. 


3. Wetenschappelijk onderzoek en innovatie

Door onderzoek verbeteren we de behandeling van getraumatiseerde mensen. Dit doet ARQ in samenwerking met universiteiten in binnen- en buitenland. Kennis vanuit de praktijk is input voor onderzoek, en kennis uit onderzoek voedt de praktijk. Om daardoor de juiste behandeling op het juiste moment te geven aan een specifieke patiënt. ARQ wil behandelingen ontwikkelen om te zorgen dat álle patiënten met PTSS een behandeling krijgen die hen verder helpt. Zo wordt gezocht naar innovatieve behandelingen met beweging (bv op een loopband en 3D beelden: 3MDR), met het inzetten van de zintuigen (geur, geluid), onderzoek naar hoog-intensieve behandelingen zoals HI-NET en traumatherapie ondersteunt met psychofarmaca als MDMA en Ketamine. Deze onderzoeken zijn reeds gestart met behulp van donateurs en geven zeer veelbelovende resultaten!

"Ik denk dat jullie als geen ander weten hoe kwetsbaar wij zijn als mens"

 

- Reactie van een patiënt

Word donateur

Steun Vrienden van ARQ door donateur te worden. Dank u wel!

Doneren?

Steun Vrienden van ARQ door uw donatie

Aanmelden nieuwsbrief?

Blijf op de hoogte door u aan te melden voor onze nieuwsbrief.