Psychosociale ondersteuning voor kinderen in Zuid-Soedan

Bouwen aan veerkracht

Build your Own Buddy (BoB) is een interactief groepsprogramma voor jonge kinderen en hun ouders
In het programma leren kinderen en hun ouders om te gaan met stress en emoties die het gevolg zijn van spanningen en traumatische gebeurtenissen
Het programma is een pilot voor jonge kinderen in de leeftijd van 5-7 jaar in de Jur River en Wau provincies in Zuid-Soedan
ARQ International verzorgde de basistraining in psychosociale ondersteuning voor Soedanese ‘community counsellors’

In Zuid-Soedan zijn meer dan 4,3 miljoen mensen ontheemd door het conflict in hun land. 63% van hen zijn kinderen. Psychosociale interventies die aansluiten bij de behoeften van deze jonge kinderen zijn schaars. Voor hen is het Build your Own Buddy( BoB)-programma ontwikkeld en in een pilot uitgezet in Zuid-Soedan.

Build your Own Buddy is een interactief groepsprogramma. Het richt zich op de sociaal-emotionele behoeften van jonge kinderen en hun ouders in situaties van humanitaire nood. Wanneer kinderen opgroeien met geweld, in oorlog of in vluchtelingenkampen bestaat er een groot risico op mentale en sociale problemen. Zoals gedragsproblemen, verslechterde schoolprestaties, middelen-misbruik en criminaliteit. Ouders leren in de sessies hoe ze hiermee om kunnen gaan en hoe zij tijdig de problemen kunnen herkennen. Het programma is ontwikkeld door Red een Kind en TNO in samenwerking met ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.
 

Word vrienden met je emoties

Onderzoek toont aan dat een tijdige interventie bij kinderen in humanitaire situaties werkt. Hoe eerder, hoe beter. Er is een groot tekort aan psychosociale ondersteuning op maat voor jonge(re) kinderen in vluchtelingenkampen of in conflictgebieden. Om deze kloof te dichten is BoB ontwikkeld voor kinderen van 5 tot 7 jaar in Zuid-Soedan. In het programma worden manieren aangeboden om te leren omgaan met emoties en stress. Deze innovatieve pilot is gebaseerd op de kind-versie van de Narratieve Exposure Therapie (NET). Het programma wordt versterkt door het prentenboek en een persoonlijk vriendje in de vorm van de zelfgemaakte ‘Buddy’.
 

Kinderen maken hun eigen ‘Buddy’

Kinderen gaan samen met Bob de Haas gedurende twaalf sessies op avontuur. Ze leren in deze sessies verschillende emoties te herkennen en hoe ze ermee om kunnen gaan. Elk avontuur heeft een emotie als thema, en in de groep leren kinderen en hun ouders hoe weer rustig kunnen worden. De kinderen maken hun eigen Buddy van materialen die voorhanden zijn. Dit vriendje kan hen troost bieden en versterken. De avonturen van Bob de Haas zijn gebundeld in een prentenboek vormgegeven door de Zuid-Soedanese kunstenaar Bona.


Training in psychosociale kennis en vaardigheden

ARQ International heeft in dit project de lokale community counsellors getraind in psychosociale basiskennis en vaardigheden in het omgaan met jonge kinderen en hun familie. Hierbij wordt gekeken naar het hele ‘systeem’: niet alleen de kinderen, maar ook de ouders zijn onderdeel van het proces. De eerste resultaten van het programma zijn succesvol. Met kleine aanpassingen op leeftijd en cultuur kan de pilot uitbreiden naar andere landen. 

 

Build your own Buddy is ontwikkeld door TNO in samenwerking met Red een Kind en ARQ International. Onderzoek en ontwikkeling zijn gefinancierd door het Dutch Relief Alliance Innovation Fund van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

"Behuizing valt om. Gewassen kunnen mislukken. Maar emotionele kracht kan mensen hun leven lang bijblijven."

 

- Deelnemende ouder 'Build your Own Buddy', Zuid-Soedan

Status

Status
afgerond

Beginjaar

Beginjaar
2020

Eindjaar

Eindjaar
2022

Landen

Landen
Zuid-Soedan

Projecttype

Projecttype
Training

Aanbieder

Aanbieder

Partner(s)

Neem direct contact op

Neem direct contact op