Training zorgverlening na seksueel geweld

Democratische Republiek Congo

Trainingen in Bukavu
Zowel psychische zorg voor getroffenen als staff care
Samenwerking met HEAL Africa en Cordaid
Onderzoek uit 2020 van Cordaid, Heal Africa, MDF en ARQ International als uitgangspunt

In de Democratische Republiek Congo komt veel seksueel geweld voor, met als doel om samenlevingen te ontwrichten. ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum ontwikkelde twee trainingen op het gebied van seksueel geweld en zelfzorg voor de psychologen en zorgmedewerkers van HEAL Africa en Cordaid.

Zowel vrouwen, kinderen als mannen worden in de Democratische Republiek Congo getroffen door seksueel geweld. Doordat seksueel geweld een taboe is in de regio, is hulp vinden en zoeken lastig. In 2020 werkte ARQ International mee aan een onderzoek naar de gevolgen van seksueel geweld in de provincies Noord- en Zuid-Kivu. Hieruit bleek dat de levens van de getroffenen in veel opzichten ernstig worden ontwricht. Bovendien krijgen vrouwen niet altijd de psychische hulp die ze nodig hebben. Dit onderzoek vormde de basis voor onze trainingen in Bukavu.

Kennis delen met andere zorgmedewerkers in DR Congo

ARQ ontwikkelde op basis van de uitkomsten uit dit onderzoek twee trainingen op het gebied van seksueel geweld en zelfzorg voor de psychologen en zorgmedewerkers van HEAL Africa en Cordaid. Een zogenaamd ‘train de trainer’ programma, zodat zij deze kennis weer kunnen delen met andere zorgmedewerkers in DR Congo.

Psychische zorg voor getroffenen van seksueel geweld

Het eerste thema van de training betreft het herkennen van de symptomen van vrouwen getroffen door seksueel geweld en hoe daarmee om te gaan.

Staff care, stress management en collegiale ondersteuning

Het tweede thema in de training besteed aandacht aan stress management. Centraal staat het behouden van een goede mentale gezondheid voor de medewerkers zelf.

Meteen in de praktijk

Tijdens de laatste twee dagen worden collega’s van HEAL Africa in Bukavu uitgenodigd voor een training door de nieuw opgeleide trainers. Zo wordt het geleerde direct in de praktijk gebracht en wordt de kennis verder verspreid.

Status

Status
lopend

Projecttype

Projecttype
Training

Aanbieder

Aanbieder

Neem direct contact op

Neem direct contact op