Jan-Wilke Reerds, oprichter ARQ, Koninklijk onderscheiden

Benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Woensdag 6 maart jl. is Jan-Wilke Reerds benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De burgemeester van Hilversum, Gerhard van den Top, verraste hem met deze onderscheiding tijdens de feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van zijn afscheid als voormalig voorzitter raad van bestuur van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, in Podium Mozaïek te Amsterdam. 

Melina Kappeyne van de Coppello-Rakic, voorzitter raad van bestuur van ARQ, zegt: “Jan-Wilke heeft een visionaire en cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van zorg voor patiënten met psychotrauma klachten en het verder ontwikkelen en delen van de kennis over psychotrauma in Nederland en ver daarbuiten. We zullen zijn bevlogenheid missen! ARQ is hem zeer dankbaar voor zijn toewijding van de afgelopen 38 jaar. We gaan zijn visie dat ieder mens waar ook ter wereld recht heeft op een menswaardig bestaan in een stabiele samenleving, voortzetten.” 

In het belang van getroffenen 

Jan-Wilke Reerds startte in 1986 als psycholoog/psychotherapeut bij de toenmalige Stichting Centrum '45 te Oegstgeest, dat gericht was op het bijstaan van getraumatiseerde oorlogsslachtoffers. In 2000 werd hij daar, na diverse leidinggevende functies, voorzitter van de raad van bestuur. 

In 2007 richtte hij ARQ op, met als doel om de samenwerking en kennis rondom psychotrauma(zorg) in heel Nederland te versterken. ARQ is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd toonaangevend instituut op het gebied van psychotrauma. 

De patiënten van ARQ en andere getroffenen van oorlog, vervolging, geweld en andere ingrijpende gebeurtenissen zijn de afgelopen jaren voor Jan-Wilke Reerds altijd zijn eerste prioriteit geweest. Zijn enorme betrokkenheid bij getroffenen van ingrijpende gebeurtenissen, gecombineerd met zijn grote morele kompas en hart voor het psychotrauma domein, maakt dat hij zijn hele werkende leven heeft gewijd aan verbondenheid; van behandelaar met patiënt tot groepen in de samenleving die, getroffen door oorlog of rampen, psychosociale zorg en elkaar nodig hebben. 

Nieuwe raad van bestuur 

Sinds het vertrek van Jan-Wilke Reerds bestaat de raad van bestuur van ARQ uit Melina Kappeyne van de Coppello-Rakic (voorzitter) en Ate Osinga. 
 

Koninklijke onderscheiding Jan-Wilke Reerds bij afscheid ARQ
Jan-Wilke Reerds (links) samen met burgemeester van Hilversum Gerhard van den Top (rechts)

Publicatiedatum

Publicatiedatum