In 2016 besloot de Nederlandse regering een diepgravend onderzoek te financieren naar de oorlog in Indonesië (1945-1949). In dit onderzoek, uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies, staan de aard, omvang en impact van het Nederlandse geweld tijdens die periode centraal. De publicatie van de onderzoeksbevindingen in februari 2022 kon op veel aandacht rekenen in media en maatschappij.
In gesprek over dekolonisatieonderzoek
Omdat het onderzoek veel losmaakt organiseert Stichting Pelita samen met ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en het Nederlands Veteraneninstituut een speciale reeks bijeenkomsten. Mensen uit onder meer de Indische, Molukse en veteranengemeenschap, en anderen met wortels in voormalig Nederlands-Indië, zijn hierbij van harte welkom.
Tijdens deze bijeenkomsten vertellen de betrokken onderzoekers over de aard en opzet van het dekolonisatieonderzoek. Vervolgens gaan deelnemers en onderzoekers in kleinere gespreksgroepen uiteen. Hierbij wordt ook stilgestaan bij wat het onderzoek voor de deelnemers zelf betekent. Er is psychologische begeleiding aanwezig om eventuele zware emoties op te vangen.