Begeleidingsprogramma Impact Dekolonisatieonderzoek

Praten over betekenis onderzoek

Naar aanleiding van de publicatie van de resultaten van het onderzoek Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950 organiseert Stichting Pelita samen met ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en het Nederlands Veteraneninstituut een speciale reeks programma’s voor mensen met wortels in voormalig Nederlands-Indië.

In 2016 besloot de Nederlandse regering een diepgravend onderzoek te financieren naar de oorlog in Indonesië (1945-1949). In dit onderzoek, uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies, staan de aard, omvang en impact van het Nederlandse geweld tijdens die periode centraal. De publicatie van de onderzoeksbevindingen in februari 2022 kon op veel aandacht rekenen in media en maatschappij.

In gesprek over dekolonisatieonderzoek

Omdat het onderzoek veel losmaakt organiseert Stichting Pelita samen met ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en het Nederlands Veteraneninstituut een speciale reeks bijeenkomsten. Mensen uit onder meer de Indische, Molukse en veteranengemeenschap, en anderen met wortels in voormalig Nederlands-Indië, zijn hierbij van harte welkom.

Tijdens deze bijeenkomsten vertellen de betrokken onderzoekers over de aard en opzet van het dekolonisatieonderzoek. Vervolgens gaan deelnemers en onderzoekers in kleinere gespreksgroepen uiteen. Hierbij wordt ook stilgestaan bij wat het onderzoek voor de deelnemers zelf betekent. Er is psychologische begeleiding aanwezig om eventuele zware emoties op te vangen.

Status

Status
lopend

Beginjaar

Beginjaar
2022

Landen

Landen
Nederland

Projecttype

Projecttype
Samenwerking

Projectleider

Projectleider
Alies Boenders

Contactpunt Impact Dekolonisatieonderzoek

In opdracht van het ministerie van VWS is een contactpunt opgezet voor mensen die vragen hebben over het onderzoek of die hun verhalen en emoties graag met iemand willen delen. Men kan contact opnemen met Stichting Pelita via 088 330 51 11 tijdens kantooruren of via contactpunt@pelita.nl

Veteranen en hun naasten kunnen terecht bij het Veteranenloket van het Nederlands Veteraneninstituut via 088 334 00 00.