Gezondheid humanitaire hulpverleners Artsen zonder Grenzen

Onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van internationale humanitaire hulpverleners van Artsen zonder Grenzen

Internationale humanitaire noodhulpverleners werken onder stressvolle en uitdagende omstandigheden. Ze riskeren hun persoonlijk welzijn voor het welzijn van anderen. Wat zijn de consequenties hiervan voor hun eigen gezondheid? Zijn zij in staat om gezond te blijven?

Onderzoekers van ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises gingen na hoe gezond humanitaire noodhulpverleners van Artsen zonder Grenzen zijn. Wat was de weerslag van de uitzending op hun gezondheid? En hoe blijven deze hulpverleners gezond ondanks het werken onder extreem stressvolle omstandigheden? Eén van de unieke elementen van dit onderzoek was de focus op gezondheid in plaats van ziekte. Gezondheid is tenslotte ‘van ons allemaal’ en het behouden van een goede gezondheid is een drijfveer voor organisatieverandering.

 

Beleid voor terugdringen uitzendgerelateerde stress

Voor het onderzoek werden 600 hulpverleners gevolgd vóór en na hun uitzending. De bevindingen worden momenteel gepubliceerd in een reeks wetenschappelijke artikelen. De uitkomsten van dit onderzoek hebben bijgedragen aan beleid gericht op het terugdringen van stress gerelateerd aan de uitzending en op het versterken van de gezondheid van humanitaire noodhulpverleners. 

Status

Status
afgerond

Beginjaar

Beginjaar
2017

Eindjaar

Eindjaar
2021

Projecttype

Projecttype
Onderzoek

Projectleider

Projectleider
Joris Haagen

Opdrachtgever(s)

Partner(s)

Neem direct contact op

Neem direct contact op