Leven met Oorlog

Meer bekendheid over doorwerking oorlog

Hoe werkt oorlog door in individuen, in families en in de samenleving? Hoe komt erkenning tot stand? En hoe worden herinneringen tussen generaties doorgegeven? Lees het in het kennisthema Leven met Oorlog

Om meer bekendheid te geven aan de doorwerking van oorlog, stelde ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld in nauwe samenwerking met getroffenenorganisaties het kennisthema Leven met Oorlog samen. Tijdens een bijeenkomst met workshops in Museum Sophiahof is in samenwerking met verschillende getroffenenorganisaties de invulling van het thema Leven met Oorlog bepaald. Kinderboekenschrijfster en voormalig voorzitter van de Vriendenkring Neuengamme, Martine Letterie, schreef de teksten voor het kennisthema.

Kennis voor oud en jong

Het kennisthema is gepubliceerd op het online kennisplatform over de Tweede Wereldoorlog, gericht op een breed en jong publiek. De website is een initiatief van Platform WO2, een netwerkorganisatie waarin verschillende instituten die werkzaam zijn binnen het Nederlandse oorlogsveld, samenwerken.

Essays

Om duiding te geven aan het begrip Leven met oorlog, zijn er drie essays geschreven die ingaan op de verschillende niveaus waarop oorlog doorwerkt in generaties: individueel, intergenerationeel en voor de gehele samenleving. Zie hiernaast de te downloaden essays. 

Status

afgerond

Beginjaar

2022

Eindjaar

2023

Landen

Landen

Nederland

Projecttype

Projecttype

Onderzoek

Projectleider

Projectleider

Bertine Mitima

Opdrachtgever(s)

Opdrachtgever(s)

Websites

Website

Neem direct contact op

Neem direct contact op