Podcast Moreel Trauma

Schuld, schaamte en moreel trauma

Wat als je iemand niet kunt redden, voor een onmogelijke keuze staat of verantwoordelijk bent voor het leed van anderen? Voor militairen, maar ook politieagenten en zorgmedewerkers, is het belastend wanneer zij voor hun gevoel hebben nagelaten het goede te doen. Het kan leiden tot gevoelens van schuld, schaamte, en zelfs moreel trauma.

Wat is moreel trauma en wat doet het met mensen? Hoe voelt het voor degenen die moreel moeilijke situaties hebben meegemaakt? Leidt een moreel dilemma per definitie tot morele verwonding of trauma? En hoe moeten we omgaan met een vriend, familielid of partner die voor een belastende morele situatie heeft gestaan? Antwoorden op deze vragen vindt u in de podcast Moreel Trauma.

Moeilijke keuze en de gevolgen

In de podcast vertelt Afghanistanveteraan Dennis Havermans over de impact van een moreel dilemma dat hij meemaakte tijdens zijn uitzending in Uruzgan. Hij en zijn collega’s wilden een bijeenkomst organiseren voor de Afghaanse bevolking. Vooraf bleek echter dat er een dreiging van terreur was op de plaats waar de bijeenkomst zou plaatsvinden. Hij stond voor een moeilijke keuze: moesten ze deze bijeenkomst wel door laten gaan? In de podcast vertelt hij over deze beslissing en de gevolgen die het heeft gehad.

Rol van maatschappij bij moreel trauma

Ook spreken we met Tine Molendijk. Zij is cultureel antropoloog en heeft voor haar onderzoek naar moreel trauma met tientallen Nederlandse militairen gesproken. Veel veteranen vertelden haar dat de helft van hun psychische problemen veroorzaakt werd tijdens de missie, en de andere helft bij terugkomst in Nederland, wat veel zegt over de rol van onze samenleving in morele trauma’s.

In de podcast komt ook klinisch psycholoog Jackie June ter Heide aan het woord. Ze vertelt de luisteraar over haar ervaringen in de behandelkamer bij ARQ Centrum’45, waar zij spreekt met politieagenten met moreel trauma.  

De podcast Moreel Trauma is gemaakt door ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en het Nederlands Veteraneninstituut. Eindredactie door Bart Nauta en Ilse Raaijmakers. Luister de podcast via Spotify en Apple Podcasts.

Status

Status
afgerond

Beginjaar

Beginjaar
2021

Eindjaar

Eindjaar
2022

Landen

Landen
Nederland

Projecttype

Projecttype
Samenwerking

Projectleider

Projectleider
Ilse Raaijmakers

Partner(s)

Neem direct contact op

Neem direct contact op