Academische barrières doorbreken
Een interview met Rita Tayeh, MHPSS-expert bij RVO

Met een onderzoeksmaster in Neuropsychologie en een universitair diploma in Development and Organization of Mental Health Services is Rita Tayeh geen onbekende in het MHPSS-veld. Toch voelde zij nog een kloof als het ging om wetenschappelijk publiceren. Daarom nam ze deel aan de academische schrijfworkshop van Intervention.
Rita legt uit: "Ik heb gewerkt aan MHPSS-programmering, integratie van diensten en beleidsontwikkeling, maar het vertalen van deze ervaringen naar een gestructureerd, publiceerbaar format was een uitdaging. Ik deed mee aan deze workshop omdat ik het MHPSS-veld op een betere manier wilde dienen, door ook bij te dragen aan onderzoek en kennisdeling."
Van praktijkervaring naar onderzoeksinzichten
Met een schat aan praktijkervaring vond Rita inspiratie in overvloed voor haar schrijfwerk: "Ik heb zoveel indrukwekkende ervaringen in het veld gezien, innovatieve gemeenschapsgerichte oplossingen en lessen die niet gedocumenteerd zijn, simpelweg omdat professionals in het veld niet over de technische ondersteuning beschikken om hun bevindingen op te schrijven en te publiceren."
De academische schrijfworkshop bood veel praktische handvatten, zoals hoe je een artikel structureert, het juiste tijdschrift kiest en omgaat met feedback van reviewers. Maar voor Rita was de blijvende ondersteuning het meest waardevol: "De begeleiding gaat verder dan de training zelf, waardoor deelnemers zich blijven ontwikkelen en uiteindelijk hun artikelen ook echt indienen. Schrijven en publiceren kan een lang en soms overweldigend traject zijn, maar het idee dat ik blijvend ondersteuning kan krijgen, geeft me het vertrouwen om door te zetten. Daarnaast zorgde de aanwezigheid van gelijkgestemde professionals uit verschillende contexten voor een inspirerende omgeving waarin we kennis en ervaringen uitwisselden."
Een belangrijke mijlpaal
Samen met haar collega İrem Umuroğlu werkt Rita aan een publicatie over de sectoroverstijgende integratie van MHPSS, een vraagstuk dat zij in uiteenlopende humanitaire situaties hebben waargenomen. "İrem en ik hebben gemerkt dat er nog steeds grote tekortkomingen zijn in de integratie van MHPSS in bredere humanitaire hulp, ook al wordt het als prioriteit gezien. In ons artikel delen we inzichten uit de praktijk en doen we concrete aanbevelingen."
Het publiceren van haar eerste academische artikel markeert een belangrijke stap in haar loopbaan: "Deze workshop was de perfecte gelegenheid om de barrières van wetenschappelijk publiceren te doorbreken en gaf me het vertrouwen om eindelijk te werken aan een doel dat ik al lange tijd had uitgesteld: mijn eerste academische artikel indienen voor publicatie – een echte mijlpaal in mijn professionele ontwikkeling."
Anderen ondersteunen om hetzelfde te doen
"De workshop gaat ook ten goede komen aan de MHPSS-professionals die ik ondersteun tijdens mijn missies. Ik voel me nu beter toegerust om hen ook door dit proces te begeleiden." Rita's artikel wordt ingediend bij Intervention – een platform dat aansluit bij haar missie. Rita sluit af met: "Aangezien Intervention bekend staat om het waarderen van praktijkgericht, evidence-based onderzoek, zal de publicatie in dit tijdschrift onze bevindingen onder de aandacht brengen van de juiste professionals, beleidsmakers en onderzoekers. Dit biedt hen de mogelijkheid om de integratie van MHPSS in humanitaire contexten te verbeteren."
Rita nam deel aan de Academische Schrijfworkshop in Ethiopië, die werd ontwikkeld door ARQ International in samenwerking met het tijdschrift Intervention, het UK Public Health Rapid Support Team en de Wereldgezondheidsorganisatie. Wij en onze partners zijn dankbaar voor hun inzet om de transformatieve kracht van inclusief onderzoek en bewustwording te stimuleren.
Academische schrijfworkshop
Wil je meer weten over de ARQ Academische Schrijfworkshops in samenwerking met het tijdschrift Intervention?