Bevindingen getroffenen Poldercrash

Psychische klachten onder overlevenden van de vliegramp met vlucht TK1951 van Turkish Airlines

Op 25 februari 2009 stortte een Boeing 737 van Turkish Airlines neer voor de Polderbaan van Schiphol. De oorzaak bleek een kapotte hoogtemeter. Bij de crash kwamen 9 mensen om het leven en 120 inzittenden raakten gewond. ARQ ontwikkelde de Trauma Checklist Getroffenen om psychische klachten te peilen bij de overlevenden van deze vliegramp, beter bekend als de Poldercrash.

De Trauma Checklist Getroffenen werd gebruikt tijdens telefonische interviews met de overlevenden. Er vonden drie belrondes plaats: na 6 weken, na 9 maanden en na 3,5 jaar. Er werd overlevenden gevraagd of er psychische klachten spelen, zoals PTSS-klachten, depressieve klachten, middelenmisbruik of angst voor vliegen. Aan de hand van deze informatie werd op hulpbehoeften ingespeeld en konden deze mensen met zorg worden ondersteund. Ook kon zowel na 6 weken als na 9 maanden worden voorspeld of iemand 3,5 jaar later PTSS ontwikkelt. 

 

Psychische klachten 3,5 jaar na de vliegramp

Na 3,5 jaar heeft nog steeds een aanzienlijk deel van de getroffenen last van psychische klachten. Een groot deel is bang om weer te vliegen en vermijdt dit of doorstaat het met grote angst. Naast een vliegfobie komen ook PTSS en depressie vaker voor onder de getroffenen van de vliegramp dan onder de rest van de Nederlandse bevolking. Het aantal mensen met PTSS-klachten is na 3,5 jaar wel lager dan in het eerste jaar na de ramp. Getroffenen geven hun functioneren op het werk en thuis 3,5 jaar na het incident gemiddeld een 6,3.

 

Met dank aan

Deze publicatie is tot stand gekomen in opdracht van GGD Kennemerland en in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam. Met financiering van GGD Kennemerland en het Sarphati Initiatief.

Rapport: Bevindingen getroffenen Poldercrash

Publicatiedatum

Publicatiedatum

Publicatietype

Publicatietype

Rapport

ISBN

ISBN

978-90-78273-17-2