Setting the stage for recovery

Improving veteran PTSD treatment effectiveness using statistical prediction - Proefschrift Joris Haagen (2017)

In 2017 promoveerde senior onderzoeker en beleidsadviseur Joris Haagen op een onderzoek naar het verklaren van de effectiviteit van psychotherapie via voorspellend onderzoek. Welke veteraan herstelt wel met PTSS-behandelingen en welke niet?

Meer dan een half miljoen Nederlandse veteranen heeft sinds 1940 deelgenomen aan bijna honderd oorlogs- en vredesmissies. Deze veteranen opereerden onder zware omstandigheden die hen in de voorhoede van menselijk geweld en tragedie plaatsten.  

Ondanks de blootstelling aan schokkende en levensbedreigende gebeurtenissen, zijn veteranen veerkrachtig. De meerderheid denkt positief over hun inzet. Sommige veteranen ontwikkelen echter blijvende psychische klachten, ten gevolge van traumatische ervaringen. 

Veteranen en PTSS 

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) is de meest voorkomende inzet-gerelateerde psychologische stoornis. Veteranen met PTSS zijn moeilijk te behandelen; psychotherapeutische interventies zijn slechts beperkt effectief. Er is veel onbekend over de werking van PTSS-psychotherapie. Waarom herstellen sommige veteranen wel en anderen niet? 

PTSS-behandelingen vaak te eenzijdig 

Dit proefschrift identificeert factoren die de uitkomst van een PTSS-behandeling beïnvloeden en voorspellen. Er blijken effectieve behandelingen voor PTSS zijn, maar deze zijn vaak te eenzijdig. Voor een deel van de veteranen werken de behandelingen niet of slechts gedeeltelijk. Met behulp van de geïdentificeerde factoren kunnen meer op maat gemaakte en effectieve interventies voor veteranen mogelijk worden gemaakt. Het proefschrift laat zien hoe voorspellend onderzoek de kloof tussen wetenschap en praktijk kan overbruggen om de kans op herstel voor veteranen met PTSS te vergroten.  

Omslag proefschrift Joris Haagen

Downloads

Publicatiedatum

Publicatiedatum

Auteur(s)

Auteur(s)
Joris Haagen

Publicatietype

Publicatietype
Proefschrift

Uitgever

Uitgever

ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum

ISBN

ISBN
978-94-6233-676-6