Wat is PTSS?

De meeste mensen kunnen een schokkende gebeurtenis goed verwerken. Zo’n 14 procent van de Nederlanders ontwikkelt erna een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het kan iedereen overkomen die iets ingrijpends meemaakt. Een PTSS is op verschillende manieren goed te behandelen.

Een stressreactie is nuttig, het zorgt ervoor dat we gevaarlijke situaties zoveel mogelijk proberen te vermijden. Maar als u té heftig reageert en de klachten langer aanhouden, zoals bij PTSS, staat het een normaal leven in de weg. De classificatie PTSS wordt gesteld wanneer iemand één of meerdere (psycho)traumatische gebeurtenissen heeft meegemaakt (een overlijden of dreigende dood, een ernstige verwonding of seksueel geweld) en gedurende minimaal een maand bepaalde symptomen vertoont zoals nachtmerries of herbelevingen. 

Enkele kenmerken van een PTSS zijn: 

  • Herbeleven van de gebeurtenis: zoals in dromen of door plots opkomende herinneringen aan de gebeurtenis
  • Vermijding: van  gedachten of gevoelens gerelateerd aan de gebeurtenis of juist van plaatsen of mensen die je weer eraan doen herinneren
  • 'Hyperarousal': alert en waakzaam zijn, prikkelbaarheid, snel schrikken, onrustig slapen en slechter kunnen concenteren
  • Veranderingen in denken en voelen: delen van de gebeurtenis niet meer kunnen herinneren, meer last hebben van gevoelens als somberheid, schuldgevoelens, negatiever denken over jezelf, de wereld en/of de ander
  • De klachten zijn voorafgegaan door een psychotraumatische gebeurtenis

Behandelingen stressstoornis 

In veel gevallen verdwijnen de klachten als gevolg van de schokkende gebeurtenissen vanzelf. Mensen zijn veerkrachtig en beschikken over een natuurlijke gave om hun gezondheid te herstellen. Maar niet iedereen herstelt vanzelf. ARQ Centrum’45 is er voor mensen met ernstige aanhoudende psychotraumaklachten zoals PTSS.

De huisarts (of bedrijfsarts) kan u goed informeren over de juiste hulp. Hij kan in overleg met u de diverse mogelijkheden afwegen en u eventueel doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater. Er zijn, naast eventueel medicatie, diverse behandelingen die uw klachten kunnen verhelpen zoals: 

  • Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR

  • Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS (BEPP

  • Narrative Exposure Therapy (NET)   

Zelftest bij vermoeden psychotrauma 

Wilt u weten of u of iemand in uw omgeving hulp nodig heeft? Doe onze zelftest MIRROR na ingrijpende gebeurtenissen. Deze test geeft u inzicht in de situatie en persoonlijk advies. 

PTSS in cijfers

Opsomming
Ongeveer 80% van de Nederlanders ervaart ooit een schokkende gebeurtenis
Bij de meerderheid van de mensen verdwijnen de klachten zonder behandeling 
14% van de mensen die ooit in het leven een ingrijpende gebeurtenis meemaakt, ontwikkelt PTSS 
7,4% van de Nederlandse bevolking heeft ooit in zijn of haar leven PTSS gehad  
PTSS komt wereldwijd 2x vaker voor bij vrouwen dan mannen 
Het behandelen van PTSS duurt gemiddeld tussen de 8 tot 25 weken   

Locatie

Nienoord 5, 1112 XE Diemen
Rijnzichtweg 35, 2342 AX Oegstgeest
Kasteellaan, 2342 EG Oegstgeest