Trauma, tijd en samenleving

Afscheidscollege Berthold Gersons

Op 24 mei 2017 gaf Berthold Gersons een college ter gelegenheid van zijn afscheid van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Berthold Gersons droeg vol enthousiasme, met een brede blik en gevoed door jarenlange expertise in dit veld, bij aan de ontwikkeling van ARQ. ARQ bedankt hem na een decennium van betrokkenheid voor zijn onmisbare bijdrage. Zijn afscheidscollege vindt u hier in boekvorm.

In het afscheidscollege bespreekt Berthold Gersons de opbouw en betekenis van ARQ als brede traumaorganisatie. Hij staat stil bij het thema trauma, dat door tijd en samenleving telkens opnieuw wordt gedefinieerd. Daarbij gebruikt hij voorbeelden die prikkelen, zoals de verschillende soorten behandelingen voor PTSS. Maar ook: waarom is de nasleep van de MH17-ramp voor een deel zo anders verlopen dan gebruikelijk was bij andere rampen? Trauma, tijd en samenleving geeft een beeld van tien jaar ARQ en werpt ook een voorzichtige blik op de toekomst.  

Over Berthold Gersons 

Em. prof. dr. Berthold Gersons was van 2007 – 2017 aan ARQ Centrum’45 en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum verbonden als senior wetenschappelijk adviseur. Hij heeft zich ruim 35 jaar beziggehouden met psychotrauma en heeft zo'n 250 Nederlandse en internationale publicaties op zijn naam staan. Berthold Gersons ontwikkelde de Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS (BEPP), een evidence-based behandeling die al 16 jaar succesvol wordt toegepast.

Omslag afscheidscollege Berthold Gersons

Publicatiedatum

Publicatiedatum

Auteur(s)

Auteur(s)
Berthold Gersons

Publicatietype

Publicatietype
Boek / handboek

Uitgever

Uitgever

ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum