Kunst therapie voor Oekraïense gezinnen
Vader Dmytro. Beeld: Iryna Roik

Ik kan mijn zorgen even opzij zetten

Interview met oorlogsgetroffene Dmytro Kovaliov

Toen de oorlog in Oekraïne begon, veranderde het leven van Dmytro in een oogwenk. In mei 2022 verloor hij zijn baan en werd fulltime huisvader. Dmytro: “Ik werd een ster in het maken van ontbijtpap en het verschonen van luiers.”

Dmytro is vader van twee jonge dochters, waarvan 1 met speciale onderwijsbehoeften. Het gezin wordt begeleid door het Ouder en Kind centrum in Odesa. Sinds kort krijgt Dmytro kunsttherapie: “Ik kan mijn zorgen over de oorlog even opzij zetten. De kinderen worden ondertussen vermaakt - zij hebben nog meer plezier dan ik. Dit is zo belangrijk voor ons gezin. Er is geen andere gelegenheid voor vermaak, helemaal niets.”

Vader Dmytro tijdens kunsttherapie
Vader Dmytro tijdens kunsttherapie. Beeld: Iryna Roik

"Je bent alleen nog maar bezig met hoe de verf zich op het canvas verspreidt."

Een uurtje voor mezelf

Door de kunsttherapie hebben Dmytro en zijn vrouw even tijd voor zichzelf. Het schilderen en het reflecteren met de therapeut helpt de ouders hun gevoelens onder woorden te brengen. Ook met de kinderen wordt op een speelse manier uiting gegeven aan hun emoties. Dmytro: “We raken niet meer in paniek als plotseling alles uitvalt. We hebben geleerd te leven zonder elektriciteit, zonder telefoon. Maar deze uurtjes samen met het gezin zijn onbetaalbaar. Dit zijn fijne herinneringen.”

 

Kunst therapie voor Oekraïense gezinnen
Dochters aan het spelen in het Ouder en Kind Centrum. Beeld: Iryna Roik

Angst voor harde geluiden

Dmytro: “Onze belangrijkste taak is ervoor te zorgen dat de oorlog de kinderen zo min mogelijk raakt. Ik ken buurtkinderen die schrikken van elk geluid. Iemand slaat een autodeur dicht of ze horen een auto toeteren en ze zijn direct doodsbang. Ik wil dat mijn dochters ook plezier en mooie herinneringen hebben. We zijn de zorgverleners van het centrum daarom erg dankbaar voor hun aanhoudende hulp.”  

 

ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en Healthy Society werken sinds het begin van de oorlog in Oekraïne nauw samen in het opleiden van lokale zorgprofessionals in het omgaan met psychotrauma en het bieden van psychosociale ondersteuning voor de medewerkers zelf. Met dank aan de steun van Giro555.