Kunst therapie voor Oekraïense gezinnen
Vader Dmytro - photocredits Iryna Roik

‘Ik kan mijn zorgen even opzij zetten’

Toen de oorlog begon, veranderde het leven van Dmytro in een oogwenk. In mei 2022 verloor hij zijn baan en werd fulltime huisvader. Dmytro: “Ik werd een ster in het maken van ontbijtpap en het verschonen van luiers.”

Dmytro is vader van twee jonge dochters, waarvan 1 met speciale onderwijsbehoeften. Het gezin wordt begeleid door het Ouder en Kind centrum in Odessa. Sinds kort krijgt Dmytro kunsttherapie: “Ik kan mijn zorgen over de oorlog even opzij zetten. De kinderen worden ondertussen vermaakt - zij hebben nog meer plezier dan ik. Dit is zo belangrijk voor ons gezin. Er is geen andere gelegenheid voor vermaak, helemaal niets.”

“Je bent alleen nog maar bezig met hoe de verf zich op het canvas verspreidt”

Een uurtje voor mezelf

Door de kunsttherapie hebben Dymtro en zijn vrouw even tijd voor zichzelf. Het schilderen en het reflecteren met de therapeut helpt de ouders hun gevoelens onder woorden te brengen. Ook met de kinderen wordt op een speelse manier uiting gegeven aan hun emoties. Dymtro: “We raken niet meer in paniek als plotseling alles uitvalt. We hebben geleerd te leven zonder elektriciteit, zonder telefoon. Maar deze uurtjes samen met het gezin zijn onbetaalbaar. Dit zijn fijne herinneringen.”

 

Kunst therapie voor Oekraïense gezinnen
Dochters aan het spelen in het Ouder en Kind Centrum - photocredits Iryna Roik

Angst voor harde geluiden

Dymtro: “Onze belangrijkste taak is ervoor te zorgen dat de oorlog de kinderen zo min mogelijk raakt. Ik ken buurtkinderen die schrikken van elk geluid. Iemand slaat een autodeur dicht of ze horen een auto toeteren en ze zijn direct doodsbang. Ik wil dat mijn dochters ook plezier en mooie herinneringen hebben. We zijn de zorgverleners van het centrum daarom erg dankbaar voor hun aanhoudende hulp.”  

 

ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum traint Oekraïense zorgprofessionals in het geven van kunsttherapie voor gezinnen. ARQ is gastpartner van Giro555 en werkt samen met lokale partners als Healthy Society.