Ondersteuning voor zorgverleners
Psycholoog Darina. Beeld: Iryna Roik

Nu ik er aan terugdenk, krijg ik weer kippenvel

Interview met Oekraïense psycholoog Darina

De Oekraïense psycholoog Darina werkt voor een Ouder en Kind centrum in Odesa. Ze heeft regelmatig contact met ouders van kinderen met een handicap. Het uitbreken van de oorlog zorgde voor veel onzekerheid. “Aan het begin van de oorlog wisten we niet wat we moesten doen. We moesten overleven én wilden de gezinnen blijven ondersteunen.”

De ouders kwamen bij Darina voor psychosociale hulp. Alleen door de oorlog werd ze ineens geconfronteerd met acute en complexe stressklachten bij de gezinnen. Darina: “Ik was bang dat ik het niet kon of dat ik het erger zou maken. Door de directe hulp van de specialisten van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum voelde ik me enorm gesteund.”  


Zelfzorg is van cruciaal belang

Darina en haar collega’s kwamen eens per week samen met de psychotrauma experts van ARQ om ervaringen te delen. Darina: “Er was even aandacht voor onszelf. We konden praten over waar we bang voor waren. Soms waren er tranen. Na de bijeenkomst konden we onze eigen angsten en zorgen opzij zetten en ons volledig inzetten voor de families. Nu ik er aan terugdenk, krijg ik weer kippenvel.”

Darina met een aantal van haar collega’s
Darina (vierde van links) met haar collega’s. Beeld: Iryna Roik

Praten over de oorlog

Ook leerden Darina en haar collega’s over psychotrauma en welke technieken ze kunnen inzetten met de families, zoals kunsttherapie. Darina: “We hebben nu veel gevluchte gezinnen (red. intern ontheemden) die we helpen. Door de training wisten we beter hoe we over de oorlog konden praten.”


Voortdurende onzekerheid

De stressklachten bij gezinnen nemen toe. Veel ouders verloren hun baan. Darina: “Ouders voelen zich onzeker en maken zich veel zorgen. Door de kunsttherapie leren ze dat het mogelijk is om even los te laten en van deze kleine momenten met het gezin te genieten. De families zijn erg dankbaar voor onze steun in deze moeilijke tijd.”  

 

ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en Healthy Society werken sinds het begin van de oorlog in Oekraïne nauw samen in het opleiden van lokale zorgprofessionals in het behandelen van psychotrauma en het bieden van psychosociale ondersteuning voor de medewerkers zelf. Met dank aan de steun van Giro555.