Redders op zee
Interview met KNRM's operationeel inspecteur Joost Oosting
Joost Oosting van de KNRM in Noord-Nederland is bij calamiteiten de schakel naar ARQ IVP. Hij heeft een open lijn met ARQ na een ingrijpende ‘uitruk’ van de redders op zee.
Sinds drie jaar is Joost Oosting operationeel inspecteur bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in het noorden. Joost: “Ik ben medeverantwoordelijk voor de operationele gereedheid van twaalf reddingstations. Je kunt me zien als de schakel tussen de varende bemanning, lokale commissies en het hoofdkantoor in IJmuiden. Daarnaast ben ik het eerste aanspreekpunt voor de partners: de Nederlandse kustwacht en ‘onze’ traumapsycholoog bij ARQ IVP. We hebben een overeenkomst met ARQ dat we na een ingrijpende uitruk direct hulp kunnen vragen.”
"Bij onze bemanningen zitten ook altijd minder ervaren jongens. Vooral zij kregen de beelden niet goed uit het hoofd."
Een vliegtuig stort neer op het wad
Het contact met ARQ IVP stamt uit 1996. Joost: “Er was een vliegtuig neergestort op het wad. Het ging de boeken in als de Dakotaramp waarbij 32 inzittenden omkwamen. Vanuit de KNRM hebben we de lichamen geborgen. Bij onze bemanningen zitten ook altijd minder ervaren jongens. Vooral zij kregen de beelden van die lichamen niet goed uit het hoofd. We zijn daarna heel goed geholpen door een traumapsycholoog van ARQ.
Sinds dat verongelukte vliegtuig werken de KNRM en ARQ IVP samen. De psychologe legt ons uit wat normale symptomen zijn na het meemaken van schokkende gebeurtenissen. Ook vertelt ze ons waar je bij jezelf of bij je maatje aan kunt merken dat het niet geleidelijk beter gaat. Als daar behoefte aan is, kan een KNRM'er individuele gesprekken krijgen. Ook zijn we wel eens in een gezamenlijk gesprek een consult aangegaan. Wat ik terug hoor van de mannen en vrouwen is dat de psychologe heel professioneel is. Vaak hadden ze al veel baat bij één of twee gesprekken.”
Drama’s op het water bij Terschelling
“In 2022 hebben we twee ingrijpende acties uit moeten voeren. Eerst was er het schoolreisje uit Den Haag waarbij een twaalfjarig meisje onder de giek van het gehuurde schip vast kwam te zitten. Vier van onze mannen hebben haar gereanimeerd, maar hebben haar leven niet kunnen redden. Twee van hen hebben de hevig aangeslagen klas en leraren opgevangen en begeleid naar de haven. De tweede uitruk was na de aanvaring tussen een veerboot en een watertaxi bij Terschelling. Ook daar vielen doden.”
"Om onze mensen aan het praten te krijgen, helpt het als ze al eens met de deskundige aan tafel hebben gezeten."
Elke uitruk evalueren
“Elke uitruk evalueren we. Na deze beide ongevallen was ook ARQ IVP present om te herkennen of iemand van de KNRM deskundige hulp nodig had. En om de drempel te verlagen bij eventuele latere klachten. De KNRM is een stoere mannenwereld. Om die aan het praten te krijgen, helpt het als ze al eens aan tafel hebben gezeten met de deskundige. We stimuleren bij herhaling om het gesprek met elkaar aan te gaan, en dat daarbij geen taboes zijn. Tijdens de evaluaties halen we de hele reddingsactie op. We lopen stapsgewijs de actie chronologisch en vanuit verschillende invalshoeken door. Dat is zwaar, maar we hebben geleerd dat dat helpt.”