Korte lontjes en lange tenen
Interview met trainer en adviseur Roderik Bender
Roderik Bender staat via ARQ IVP organisaties bij met training en advies over mentale weerbaarheid bij dreiging. Iets waar professionals steeds vaker mee geconfronteerd worden. “Dreiging en ondermijning winnen terrein.”
Het regent geen voorspoed de afgelopen jaren. Eerst corona, nu Oekraïne, plus alle slepende affaires. Roderik: “Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar het zou logisch zijn als we met zijn allen mentaal minder weerbaar zijn geworden. We mogen meer voelen dan vroeger, en het is normaler dat je je emoties uit. Maar in die toegenomen gevoeligheid doen we elkaar ook meer aan dan voorheen. De lontjes zijn korter, de tenen langer. Vroeger ging het in ons werk vooral om agenten die bij een ongeluk iets naars hadden gezien. Sinds corona zien we over een brede linie meer agressie dan vroeger. De maatschappij is opstandiger geworden.”
"We mogen meer voelen dan vroeger, en het is normaler dat je je emoties uit."
Het OM staat onder druk
Het Openbaar Ministerie (OM) is een van de organisaties waar medewerkers onder druk staan. Roderik: “Er worden mensen vermoord, bedreigd. En dat in een maatschappij die eerder kritisch is op het OM dan dankbaar voor het werk dat men er doet. Medewerkers mogen thuis niet praten over de heftige dingen die er spelen. En vaak willen medewerkers thuis ook niet over dreiging praten omdat ze hun dierbaren niet bang willen maken.”
Er zijn rechters en advocaten die serieus bedreigd worden, en daardoor beveiligd. Roderik: “Bewaking en beveiliging zouden bedreigde personen gerust moeten stellen, maar vaak werkt het verontrustend. Je moet met een beveiliger het pashokje in. Mensen in je omgeving zien de beveiligers en maken daar opmerkingen over.”
ARQ bevordert de mentale weerbaarheid bij dreiging
Sinds 2021 heeft het OM een eigen team van medewerkers die collega’s opvangen bij ingrijpende gebeurtenissen. Roderik: “Het helpt om bij dreiging te kunnen praten met een collega die het klappen van de zweep kent. Mensen blijven bij dreiging vaak in hun holletje zitten. Collega’s kunnen helpen om te kijken wat je wel veilig kunt doen waardoor je toch ontspant. Vanuit ARQ IVP train ik zulke teams.”
Meer organisaties vragen ARQ IVP de laatste tijd: help ons om breder te kijken. Roderik: “Ze willen niet enkel meer een training, een Mental Check Up (MCU) of incidentele opvang. Ze willen voorkomen dat medewerkers er snel doorheen zitten. Vanuit ARQ IVP adviseren en trainen we organisaties in het stimuleren van de mentale en emotionele weerbaarheid. De vraag naar dit werk van ARQ zal eerder toe- dan afnemen.”