Inventarisatie veerkracht Veiligheidsregio Groningen
Onderzoek naar de veerkracht en werk-privébalans van de medewerkers van Veiligheidsregio Groningen
In de coronacrisis had Veiligheidsregio Groningen een actieve rol. Tegelijkertijd kon door coronamaatregelen het werk niet op dezelfde manier worden uitgevoerd. Kortom: meer werk en minder routine. Als er privé dan ook nog meer gevraagd wordt, zoals thuis lesgeven aan de kinderen of mantelzorg, kan dat de werk-privébalans aardig verstoren. ARQ inventariseerde de mentale veerkracht en werk-privébalans van deze medewerkers.
De focus van het onderzoek lag niet alleen op wat de medewerkers zelf doen en kunnen doen om de coronacrisis het hoofd te bieden, maar ook op wat zij nodig hebben van de organisatie. Dit inventariseerden onderzoekers van ARQ aan de hand van een vragenlijst en digitale focusgroepen, waarbij energiebronnen, stressoren en persoonlijke hulpbronnen in kaart werden gebracht. Dat gaf inzicht in hoe de medewerkers het werken in coronatijd hebben ervaren, hoe bevlogen en hoe veerkrachtig ze zijn.
Handvatten voor veerkrachtige medewerkers
Op basis van de resultaten formuleerde ARQ een aantal handvatten voor de organisatie. De onderzoeksresultaten en handvatten zijn opgeleverd aan Veiligheidsregio Groningen in de vorm van een rapport en een infographic. In overleg met de opdrachtgever is besloten om het rapport en de infographic niet openbaar toegankelijk te maken.