Complexe rouw begrijpen en behandelen

en andere vraagstukken voor de psychotraumatologie (Oratie Paul Boelen, 2016)

Op 13 april 2016 hield ARQ-hoogleraar Paul Boelen zijn oratie ‘Complexe rouw begrijpen en behandelen en andere vraagstukken voor de psychotraumatologie'. Met deze oratie aanvaardt Paul Boelen de leerstoel Klinische Psychologie aan Universiteit Utrecht. In zijn oratie vertelt Boelen onder andere over complexe rouw: wat is het, hoe vaak komt het voor, welke mensen lopen vast en wat voor hulp is er dan nodig?

Een half miljoen mensen krijgt jaarlijks van nabij te maken met verlies. Van deze nabestaanden lopen zo'n 27.000 mensen per jaar vast. Een deel van deze mensen is gebaat bij hulp, maar niet iedereen. Daarom is er meer onderzoek nodig naar het ontstaan, beloop en de behandeling van verschillende stadia van complexe rouw. 

Complexe rouw: drie essentiële vragen 

Een van de centrale doelen in het kader van de leerstoel Klinische Psychologie is het beter begrijpen en behandelen van complexe rouw. Daarbij zijn een paar vragen essentieel:  

  • Welke nabestaanden lopen vast en welke niet?  
  • Kunnen we nabestaanden die dreigen vast te lopen tijdig hulp bieden om te voorkomen dat het mis gaat?  
  • Welke hulp helpt het best, als mensen eenmaal zijn vastgelopen? 

Vanaf 13 april 2016 is ook ARQ Kenniscentrum Traumatische Rouw actief. Hierin worden landelijke activiteiten gebundeld op het gebied van onderzoek, onderwijs en zorg met betrekking tot rouw na verlies. “Door landelijke kennis en ervaring samen te brengen, kunnen we in de toekomst nog betere zorg bieden aan kinderen en volwassenen die geconfronteerd zijn met traumatisch verlies”, aldus Paul Boelen.

Complexe rouw begrijpen en behandelen

In deze oratie leest u meer over wat complexe rouw is, hoe vaak het voorkomt, welke mensen vastlopen en wat voor hulp er dan nodig is. 

Omslag oratie Paul Boelen

Downloads

Publicatiedatum

Publicatiedatum

Auteur(s)

Auteur(s)
Paul Boelen

Publicatietype

Publicatietype
Oratie

Uitgever

Uitgever

ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum