ARQ Kenniscentrum Traumatische Rouw

Meer kennis over psychosociale hulp na verlies

De dood of vermissing van een dierbare is erg ingrijpend. De meeste mensen herstellen op den duur en hebben geen psychosociale ondersteuning nodig in het rouwproces. Ongeveer 10 procent van de mensen ontwikkelt psychische problemen na een verlies. ARQ Kenniscentrum Traumatische Rouw geeft informatie over (hulp bij) rouw en voert wetenschappelijk onderzoek uit.

De emotionele pijn die bij de dood of vermissing van een dierbare loskomt, kan vele vormen aannemen. Er komen bijvoorbeeld gevoelens van verlangen, gemis en intens verdriet naar boven. Ook kunnen woede, schuldgevoel of ontkenning ervaren worden.

Ongeveer 10 procent van de mensen ontwikkelt psychische problemen na een verlies. Vaak spelen de omstandigheden daarbij een rol. Bijvoorbeeld als het verlies onverwacht of gewelddadig was. Er is sprake van traumatische rouw als de rouwreacties heftig zijn en het dagelijks functioneren langdurig wordt beperkt. Het gaat bij traumatische rouw meestal om klachten die passen bij een of meer van de volgende diagnoses: persisterende-rouwstoornis, PTSS en/of depressie.

5 doelstellingen hulp bij rouw

ARQ Kenniscentrum Traumatische Rouw werkt aan 5 doelstellingen:

  • Vergroten van de bekendheid over rouw en psychische aandoeningen na verlies van een dierbare
  • Ontwikkelen van diagnostische instrumenten om rouw in kaart te brengen
  • Ontwikkelen van preventieve interventies voor nabestaanden die een verhoogd risico hebben op psychische aandoeningen na verlies
  • Verbeteren van psychologische behandelingen voor nabestaanden met psychische aandoeningen
  • Toegankelijk maken van psychosociale hulp na verlies

Voor wie?

Hulpverleners, onderzoekers en hulpzoekenden kunnen bij ARQ Kenniscentrum Traumatische Rouw terecht voor meer informatie over traumatische rouw. We delen bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek, vragenlijsten en overige instrumenten, scholingsopties en informatie over behandelingen. Bent u als nabestaande op zoek naar hulp bij rouw of vermissing? Op deze pagina vindt u een aantal contactpunten en organisaties waar u terecht kunt.

ARQ Kenniscentrum Traumatische Rouw wordt geleid door prof. dr. Geert Smid en prof. dr. Paul Boelen.

Meer weten over rouw? Beluister deze podcasts: 

Consultatie aanvragen

Heeft u vragen over de behandeling van uw patiënt? Via 123Consultatie komt u in contact met een expert.

Wilt u uw patiënt verwijzen? Op deze pagina vindt u alle verwijsinformatie.

Locatie