Jannetta Bos
Psychotherapeut Jannetta Bos. Beeld: A Cup for Humanity

Hoe is ARQ het afgelopen decennium veranderd?

Interview met oud-therapeut en -docent Jannetta Bos

Jannetta Bos was bijna twaalf jaar therapeut bij ARQ Centrum’45 en gaf les via ARQ Academy. Ze werkte vooral voor de zorgprogramma’s ‘Vluchtelingen en asielzoekers met psychotrauma’ en ‘Traumatische rouw’. Behalve psychotherapeut en docent is Jannetta ook seksuoloog bij NVVS. In het afgelopen decennium zag ze ARQ flink veranderen.

Het werk bij ARQ Centrum'45 is zwaar, maar er is altijd een goede werksfeer geweest, vindt Jannetta. “Dankzij de goede werksfeer ben je beter bestand tegen alles wat je hoort. Mensen doen elkaar zulke vreselijke dingen aan. Collegiale steun is essentieel voor het welzijn van de hulpverlener, maar ook voor de therapeutische relatie. De patiënt moet jouw menselijkheid voelen, wil hij of zij weer durven vertrouwen.” 

3MDR
Patiënt volgt 3MDR-behandeling voor heftige PTSS. Beeld: Raymond Rutting

Wat is er veranderd?

Er wordt nu naar gestreefd om behandelingen korter te laten duren, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Jannetta: “Er wordt intensiever behandeld dan voorheen om mensen sneller door een proces van traumatische rouw of heftige PTSS te helpen. Zo herinner ik me een vrouw die veel had meegemaakt, ook seksuele trauma’s. Ze moest gaan bevallen en dat zou haar trauma vermoedelijk triggeren. Door de intensieve behandeling was ze beter voorbereid.” 

Verslaving is geen contra-indicatie meer voor behandeling bij ARQ. “Onderzoeken hebben uitgewezen dat het – in samenwerking met de verslavingszorg – wel kan. Mensen met PTSS gebruiken vaak alcohol en/of drugs als zelfmedicatie.”

De organisatorische groei van ARQ ging niet ongemerkt aan Jannetta voorbij. “ARQ Academy, het opleidingsinstituut van ARQ, draaide aanvankelijk op één persoon. “Nu is ARQ Academy uitgegroeid tot een hele afdeling met een breed aanbod aan cursussen op het gebied van psychotrauma. Ook zijn er Engelstalige opleidingen. Dit alles met professionele ondersteuning.” 

"Patiënten zijn hier geen inwisselbare mensen."

Wat er gelukkig niet veranderd is 

“De menselijke maat is gebleven, en dat is knap. Ook al staat de ggz onder grote druk, toch is ARQ voor patiënten een zorgzame omgeving gebleven. Onveranderd is ook de betrokkenheid bij de patiënten. Dat zijn hier geen inwisselbare mensen. En nog steeds wordt er onvermoeibaar gezocht naar verbetering van de behandelingen. ARQ is niet bang voor vernieuwing.”