Psychiater Imma van Galen
Psychiater Imma van Galen

Steun aan Oekraïense hulpverleners

Interview met psychiater Imma van Galen

Imma van Galen werkt als psychiater bij ARQ Centrum'45 en trainde namens ARQ International twee groepen Oekraïense hulpverleners, samen met collega-psychiater Fieke Felix en systeemtherapeut Kees Toet. 

Eén groep Oekraïense hulpverleners kwam uit een regio dichtbij Hongarije, de andere uit de Odessa-regio. In de zomer gaven Imma en haar collega's de training online, maar tijdens deze training ontdekten ze dat live toch echt de voorkeur verdiende. Imma: “In december gaven we een driedaagse training in een hotel in Hongarije, net over de grens met Oekraïne. Rusland bombardeerde in die tijd de elektriciteitscentrales in Oekraïne. Het contrast was enorm: van onzekerheid, kou en stroomuitval, naar warmte en licht in het voor kerst extra verlichte hotel. Door even buiten hun land-in-oorlog te zijn, kwamen ze op adem en was er ruimte voor reflectie, zelfzorg en het leren van nieuwe vaardigheden.”

Training Oekraïense hulpverleners in 2022
Training Oekraïense hulpverleners in 2022

Geen tijd voor zelfzorg 

Imma onderkent dat je nauwelijks tijd hebt voor zelfzorg als je zo onder druk staat als zij. Imma: “Ze beleven zelf de stress van de oorlog, van verloren dierbaren, van familieleden aan het front. Ondertussen gaat het gewone werk door, met cliënten die schokkender dingen meemaken dan voorheen. Plus alle vluchtelingen die naar hun relatief veilige regio’s komen.” Toch is zelfzorg essentieel. We deden lichaamsgerichte oefeningen. We spraken over hoe je omgaat met heel angstige of boze patiënten. En we bespraken prioriteiten; soms móet je nee zeggen. Als sponzen zogen ze op wat wij deelden over de opgedane kennis en ervaringen bij ARQ met vluchtelingen die PTSS hebben. Nadat ze alle kennis en vaardigheden zich vol interesse eigen maakten, kwamen de Oekraïense hulpverleners toe aan onderlinge uitwisseling. Ik ben onder de indruk geraakt van de veerkracht van deze zwaarbelaste hulpverleners en de motivatie voor het uitbreiden van vaardigheden en kennis om de broodnodige zorg te verlenen.”

"Ik ben onder de indruk van de veerkracht van deze zwaarbelaste hulpverleners."

Druppel op een gloeiende plaat

Voor Imma voelt zo’n driedaagse training als een druppeltje op een gloeiende plaat. Een troost is dat de Oekraïense hulpverleners gesterkt hun eigen teams gaan trainen. Imma: “Ik hoop dat ARQ nog vaker die kant op zal gaan om er voor deze collega’s te zijn. Denk alleen al aan al die mensen die terug gaan komen van het front en die vreselijke dingen hebben meegemaakt. Vanuit onze ervaring met veteranen en vluchtelingen met PTSS kunnen we onze Oekraïense collega’s ondersteunen in het verlenen van traumasensitieve zorg in deze moeilijke omstandigheden.” 
 

Als gastpartner van Giro555 biedt ARQ al sinds het begin van de crisis psychosociale hulp in Oekraïne