Circles of Care

Supporting Refugee Families, Children and Adolescents - Proefschrift Carlijn van Es (2022)

Wereldwijd zijn er meer dan 80 miljoen mensen gedwongen om hun woonplek achter te laten vanwege oorlog en vervolging. Meer dan een derde bestaat uit kinderen en adolescenten onder de 18 jaar. De meesten vluchten samen met hun familie, maar een deel doet dat zonder ouders of verzorgers. Zij worden alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’s) genoemd. Dit proefschrift onderzocht de ondersteuning van vluchtelingengezinnen, kinderen en adolescenten.

Carlijn van Es heeft zich gericht op twee centrale thema’s: vluchtelingengezinnen en AMV’s. Het onderzoek geeft antwoord op de vragen: hoe kunnen vluchtelingengezinnen worden ondersteund bij het versterken van het gezinsfunctioneren en sociale steun? En: hoe kunnen AMV’s worden ondersteund bij het versterken van de relatie met de verzorger en de geestelijke gezondheid?

Van Es zette verschillende informanten en een combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve methoden in. Dit om een stem te geven aan de deelnemende vluchtelingen en aan andere die nauw betrokken zijn bij hun leven, waaronder voogden, mentoren, professionals in de geestelijke gezondheidszorg en interculturele mediators.

Twee programma's ontwikkeld

Speciaal voor vluchtelingengezinnen en AMV’s die zich in Nederland vestigen zijn er twee programma’s ontwikkeld: een preventief programma voor gezinnen die in een asielzoekerscentrum wonen (Family Empowerment; FAME), en een multimodale, traumagerichte behandelaanpak voor AMV’s. Verschillende hoofdstukken geven een evaluatie van de haalbaarheid en (potentiële) effectiviteit van deze twee programma’s.

Van Es: "De complexe content van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland zien we terug in de uitdagingen waar we tijdens onze studie voor stonden. Mijn proefschrift biedt een overzicht van de specifieke situatie waar vluchtelingengezinnen en AMV’s zich in bevinden. Het benadrukt het belang van het sociaal-ecologische systeem van deze populatie. We bieden verschillende implicaties voor de verbetering van onderzoek, klinische zorg en implementatie van programma’s voor asielzoekers en vluchtelingen.”

Proefschrift Carlijn van Es

Hoe kunnen vluchtelingengezinnen worden ondersteund bij het versterken van het gezins-functioneren en sociale steun? Hoe kunnen AMV’s worden ondersteund bij het versterken van de relatie met de verzorger en de geestelijke gezondheid? In dit proefschrift geeft Carlijn van Es antwoord op deze vragen. 

Carlijn van Es omslag proefschrift

Downloads

Auteur(s)

Auteur(s)
Carlijn van Es

Uitgever

Uitgever

ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum

Publicatie datum

Publicatiedatum

Publicatietype

Publicatietype
Proefschrift

ISBN

ISBN
978-94-6419-544-6

Aanbieder

Aanbieder