Help, ik heb geholpen

Een boek vol ervaringen van een verpleegkundige die slachtoffers verzorgde na de brand in Volendam

Tijdens de nieuwjaarsnacht die 2001 inluidde, kwamen in café ’t Hemeltje in Volendam 14 jongeren om het leven. Een grote groep jongeren liep ernstige brandwonden op. Maandenlang verpleegde Yvonne Zwarthoed deze jongeren. Dit boek bevat haar indringende verhaal over de impact die dit op haar leven had. Het biedt geleerde lessen en geeft inzicht in de gevolgen van een ‘sluipende ontwikkeling’ van PTSS.

Het was een zware taak, waarbij Yvonne ook geconfronteerd werd met al het persoonlijke leed van de jongeren en hun families. Ze was niet alleen verpleegkundige, maar ook ‘psycholoog’. Een hulpverlener in een gesloten gemeenschap als Volendam, die daar ook woont, kan moeilijk afstand nemen van de situatie. Overal was de brand het onderwerp van gesprek. Ze was voortdurend ‘in’ de situatie. Ongrijpbaar en onbewust werd zij slachtoffer van PTSS, had ze geen grip meer op dingen en kreeg ze het gevoel alles kwijt te zijn.

 

Een trauma door traumawerk

Dit boek laat zien wat de confrontatie met ernstig getraumatiseerde patiënten kan betekenen voor degenen die hen verzorgen en behandelen. Naast het aangrijpende verhaal van Yvonne, bevat dit boek ook een wetenschappelijk deel. Dit deel van het boek geeft een overzicht van klachten die kunnen ontstaan door traumawerk en wat daarover bekend is. Er staan ook praktische tips in om het ontstaan van dit soort klachten tijdig te signaleren en erger te voorkomen.

 

Dit boek is een initiatief van Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en is mede mogelijk gemaakt met financiering van de Gratama Stichting.

Help, ik heb geholpen

Downloads

Publicatiedatum

Publicatiedatum

Auteur(s)

Auteur(s)
Yvonne Zwarthoed

Publicatietype

Publicatietype
Boek / handboek

Uitgever

Uitgever

Lecturis

ISBN

ISBN
978-90-78273-05-9