MCU-psycholoog Michiel Jongsma
MCU-psycholoog Michiel Jongsma

Een Mental Check Up kan in korte tijd een stap verder helpen

Een werkdag van MCU-psycholoog Michiel Jongsma

Michiel Jongsma is MCU-psycholoog voor het netwerk van ARQ IVP. Dit netwerk bestaat uit psychologen uit alle delen van het land die werken als zzp'er. Vanuit hun eigen praktijk voeren zij Mental Check Up (MCU)-gesprekken met mensen die in hun beroep regelmatig ingrijpende situaties meemaken. Hoe ziet zo'n werkdag eruit?

Michiels dag als MCU-psycholoog begint vroeg. “Om 08.00 uur sta ik voor de gesloten deur van het politiebureau en word ik geconfronteerd met de eerste uitdaging: hoe kom ik binnen? Bellen met het algemene politienummer, mijn betrouwbaarste gezicht opzetten, nonchalant meeliften alsof ik één van de collega’s ben, wapperen met mijn ID en bewijs van goed gedrag… Tot nu toe is het steeds gelukt en sta ik al vroeg op scherp. Binnengekomen ga ik op zoek naar het aangewezen verhoorkamertje om mezelf te installeren. Laat ze maar komen.”

"Mooi als ik iemand in korte tijd een stap verder kan helpen en kan bevestigen in alles wat goed gaat."

In gesprek met politiemedewerkers

Boeiende en onvoorspelbare gesprekken volgen. Michiel: “De kunst is om snel contact te maken, vertrouwen te wekken, behoeftes te peilen, informatie te vergaren en op te letten waar ik iemand een zetje kan geven. Mooi als ik iemand in korte tijd een stap verder kan helpen en kan bevestigen in alles wat goed gaat. Nuttig werk waarbij ik scherp moet zijn in verband met de beperkte tijd en ik ook nog eens mijn nieuwsgierigheid kan uitleven. Ik doe het graag en hoop nog enige jaren deel uit te maken van deze fijne club.”
 

Op naar huis 

Meestal verlaat Michiel na afloop zonder problemen het politiebureau. Op een vrijdagmiddag was het anders. “Alle hekken waren gesloten en ik kon geen mens meer bekennen. Bij de achterdeur zag ik een rode knop waar ik niet op durfde te drukken. Welk alarm zou ik in werking zetten? Gelukkig werd ik na enige tijd gered door een hulpvaardige agent, je beste vriend.”

 

ARQ IVP is doorlopend op zoek naar psychologen om het netwerk van Mental Check Up-psychologen uit te breiden.
Heeft u interesse? Bekijk dan de vacature