Maatschappelijk werker Yuliia tijdens ARQ training over psychotrauma
Maatschappelijk werker Yuliia tijdens de ARQ training in de 7ROSES methodiek. Beeld: ARQ

Het leed van kinderen vind ik het allermoeilijkst

Interview met de Oekraïense maatschappelijk werker Yuliia

Midden in een voortdurende oorlog is het moeilijk om iets te plannen. Maatschappelijk werker Yuliia ondersteunt families en kinderen getroffen door het gewapende conflict. Yuliia: "We plannen zoveel mogelijk, maar krijgen vaak ineens een dringend telefoontje."

Op de grens met Hongarije en Slowakije, in Zakarpattia, werkt Yuliia Makar: "We komen 's ochtends naar ons werk, drinken een kop koffie en plannen onze werkdag.” Alleen is niks zo onvoorspelbaar als werken in een oorlog. “Vaak krijgen we ineens een telefoontje om een achtergelaten kind op te vangen en moeten we onmiddellijk in actie komen."
 

Aangrijpend familiedrama

Het moeilijkste aan het werk van Yuliia is het leed dat ze ziet bij de kinderen. Veel van haar patiënten zijn achtergelaten, verwaarloosd of hebben hun ouders verloren tijdens de oorlog. Zoals het ontheemde gezin dat Yuliia op dit moment begeleidt:

"We ondersteunen een gezin dat Marioepol ontvluchtte - een verhaal vol tragedie. Samen met hun oma kwamen de twee jonge kinderen naar Zakarpattia. Hun moeder, vader en broertje zijn omgekomen in de oorlog. Plotseling overlijdt ook hun oma. De kinderen blijven achter bij hun  20-jarige tante, met een pasgeboren baby."
 

Nieuwe vaardigheden helpen bij ondersteuning gezinnen

Yuliia ondersteunt de jonge vrouw bij de opvoeding van haar baby en twee neefjes. Ze gebruikt alle vaardigheden die ze heeft opgedaan tijdens de ARQ-trainingsessies over psychosociale ondersteuning, empowerment en traumatische rouw. De warme ondersteuning van haar team helpt Yuliia in het omgaan met de complexiteit van haar werk, die vaak emotioneel belastend is.
 

Lachen als medicijn tegen stress

Humor werd voor Yuliia een manier om met haar emoties en spanningen om te gaan: "Iedereen is nu zo gestrest. Het helpt enorm om mijn gedachten met collega's te delen en soms een beetje plezier te hebben." Ondanks de uitdagingen in haar werk, voelt ze zich dankbaar wanneer haar gezinnen weer enige stabiliteit, werk en rust vinden.
 

Maatschappelijk werker Yuliia Makar werkt bij het City Center for Social Services in Chop, Zakarpattia Oblast in Oekraïne. Ze volgde meerdere trainingen van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum in het herkennen van en omgaan met psychotrauma bij gezinnen getroffen door oorlog en geweld. Ook kreeg ze ondersteuning van ARQ in zelfzorg en stressmanagement.