Psychosociale hulp in Oekraïne met steun van Giro555

Aandacht voor de impact van oorlog op de geestelijke gezondheid

De oorlog in Oekraïne heeft grote gevolgen voor de geestelijke gezondheid en het psychosociale welzijn van de bevolking. Naast behoefte aan veiligheid, voeding en onderdak, is er ook behoefte aan emotionele en sociale steun. ARQ biedt deze psychosociale steun. 

ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum is al tientallen jaren wereldwijd expert in psychotrauma. Ontstaan voor de oorlogsgetroffenen van de Tweede Wereldoorlog, weten wij als geen ander hoe een oorlog mensenlevens en samenlevingen volledig ontwrichten. De psychische gevolgen van een oorlog werken vaak nog generaties lang door.  

Directe ondersteuning is noodzakelijk  

Onze internationale afdeling, ARQ International, zet zich in voor getroffenen van conflict en (natuur)rampen binnen en buiten Europa. Ernstige problemen, zoals depressie, slaapstoornissen en alcohol- en drugsmisbruik, worden vaak voorkomen door het direct aanbieden van psychosociale ondersteuning. Het vergroot de veerkracht van de gemeenschap in het omgaan met tegenslagen. Wat later ook nodig is bij de wederopbouw van het land.  


Wat doet ARQ International in Oekraïne? 

Met hulp van Giro555 biedt ARQ International ook in Oekraïne sinds het begin van de oorlog psychosociale ondersteuning aan de lokale zorgverleners: denk aan (huis)artsen, sociaal werkers, psychologen, psychiaters en humanitaire hulpverleners. Onze Oekraïense samenwerkingspartners werken vooral met ontheemde gezinnen, slachtoffers van seksueel geweld en gezinnen in gewapende conflictgebieden.

Overzicht inzet psychische en psychosociale hulp ARQ in Oekraïne

Vergroten van kennis over psychotrauma

De zorgverleners hebben behoefte aan uitbreiding van hun kennis en vaardigheden in het werken met kinderen en gezinnen die zijn getroffen door gewapende conflicten. De meeste professionals zijn zeer ervaren in hun vakgebied, maar werken voor het eerst in een oorlogssituatie en worden geconfronteerd met acute en vaak complexe stressklachten bij hun cliënten. 

“Veel van de technieken en methodes die ik ken (…) zijn niet meer toereikend voor mijn cliënten sinds het uitbreken van de oorlog.”

- Oekraïense psycholoog en deelnemer ARQ-training 

Door het bieden van aanvullende kennis over psychotrauma en het leren van nieuwe vaardigheden voelen de Oekraïense zorgverleners zich na een ARQ-training een stuk zekerder in hun werk, blijkt uit onze enquêtes. Ook voelen ze zich gesterkt doordat ze met een ARQ-collega kunnen spreken over ingewikkelde klachten bij hun cliënten. 

Ondersteunen van zorgverleners

De Oekraïense zorgverleners leven echter ook zelf in deze verschrikkelijke oorlog. Ook zij maken zich zorgen over familieleden, hebben kinderen die zijn gevlucht en moeten zichzelf regelmatig in veiligheid brengen. Ze zorgen dag en nacht voor anderen. Het risico op overbelasting en verwaarlozing van hun eigen behoeftes is daardoor groot.  

“Er is ons nooit verteld over het belang van zelfzorg: dat je eerst voor jezelf moet zorgen om anderen te kunnen helpen en ook mentaal bij te staan”.

- Sociaal werker en deelnemer ARQ-workshop in zelfzorg 

ARQ biedt trainingen aan in zelfzorg en stressmanagement. Zelfzorg is vaak het laatste waaraan gedacht wordt, maar essentieel om overeind te blijven staan in deze stressvolle en uitdagende omstandigheden. Ook op de langere termijn. Want bij de wederopbouw van het land zijn de zorgverleners net zo hard nodig. 


Steun nog steeds welkom

Het conflict in Oekraïne duurt voort en de mentale impact wordt alleen maar groter. Psychosociale hulp is ontzettend hard nodig. Nu, maar zeker ook op de lange termijn. U kunt ons werk en dat van onze partners nog steeds steunen met een gift aan Giro555.

Ook kunt u het werk van ARQ International steunen via Vrienden van ARQ. Naast de oorlog in Oekraïne, zijn wij ook actief in andere (post)-conflictgebieden als Democratisch Republiek Congo, Afghanistan en Koerdistan-Irak. 

Geef aan Vrienden van ARQ

Steun Vrienden van ARQ door uw donatie

Status

lopend

Beginjaar

2022

Projecttype

Samenwerking

Projectleider

Lysan Boshuijzen

Aanbieder

Neem direct contact op