Psychosociale hulp in Oekraïne met steun van Giro555

Aandacht voor de impact van oorlog op de geestelijke gezondheid

Bij uitzonderlijke rampen slaan samenwerkende hulporganisaties in Nederland de handen ineen onder de naam Giro555
ARQ biedt top expertise trainingen aan Oekraïense psychologen, psychiaters en maatschappelijk werkers
Over complexe trauma, seksueel geweld, rouw, huiselijk geweld en zelfzorg
Trainingen vinden plaats in buurlanden als Hongarije en Polen en deels online

De oorlog in Oekraïne heeft grote gevolgen voor de geestelijke gezondheid en het psychosociale welzijn van de bevolking. Naast behoefte aan veiligheid, voeding en onderdak, is er ook behoefte aan emotionele en sociale steun. ARQ biedt deze psychosociale steun. 

ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum is al tientallen jaren wereldwijd expert in psychotrauma. Ontstaan voor de oorlogsgetroffenen van de Tweede Wereldoorlog, weten wij als geen ander hoe een oorlog mensenlevens en samenlevingen volledig ontwrichten. De psychische gevolgen van een oorlog werken vaak nog generaties lang door.  


Directe ondersteuning is noodzakelijk  

Onze internationale afdeling, ARQ International, zet zich in voor getroffenen van conflict en (natuur)rampen binnen en buiten Europa. Ernstige problemen, zoals depressie, slaapstoornissen en alcohol- en drugsmisbruik, worden vaak voorkomen door het direct aanbieden van psychosociale ondersteuning. Het vergroot de veerkracht van de gemeenschap in het omgaan met tegenslagen. Wat later ook nodig is bij de wederopbouw van het land. 

Overzicht inzet psychische en psychosociale hulp ARQ in Oekraïne

Wat doet ARQ International in Oekraïne? 

Sinds het begin van de oorlog biedt ARQ International psychosociale ondersteuning aan Oekraïense zorgverleners: denk aan (huis)artsen, sociaal werkers, psychologen, psychiaters en humanitaire hulpverleners. Enerzijds door het delen van kennis en vaardigheden in psychotrauma, anderzijds door psychische ondersteuning aan de zorgverleners zelf. Onze Oekraïense samenwerkingspartners werken vooral met (ontheemde) gezinnen, slachtoffers van seksueel geweld en families in gewapende conflictgebieden.

Foto van een meisje
Valentina maakt een tekening met zand

ARQ vergroot kennis over psychotrauma

De zorgverleners hebben behoefte aan uitbreiding van hun kennis en vaardigheden in het werken met kinderen en gezinnen die zijn getroffen door gewapende conflicten. De meeste professionals zijn zeer ervaren in hun vakgebied, maar werken voor het eerst in een oorlogssituatie en worden geconfronteerd met acute en vaak complexe stressklachten bij hun cliënten. ARQ biedt de specialisten aanvullende kennis over psychotrauma en het leert hen nieuwe vaardigheden, zoals de inzet van kunsttherapie.

Kunst therapie voor Oekraïense gezinnen
Dmytro tijdens kunst therapie

ARQ geeft psychische ondersteuning aan zorgverleners

De Oekraïense zorgverleners leven echter ook zelf in deze verschrikkelijke oorlog. Ook zij maken zich zorgen over familieleden, hebben kinderen die zijn gevlucht en moeten zichzelf regelmatig in veiligheid brengen. Ze zorgen dag en nacht voor anderen. Het risico op overbelasting en verwaarlozing van hun eigen behoeftes is daardoor groot. 

ARQ biedt trainingen aan in zelfzorg en stressmanagement. Zelfzorg is vaak het laatste waaraan gedacht wordt, maar essentieel om overeind te blijven staan in deze stressvolle en uitdagende omstandigheden. Ook op de langere termijn. Want bij de wederopbouw van het land zijn de zorgverleners net zo hard nodig.

Ondersteuning voor zorgverleners
Psycholoog Darina van de Oekraïense hulporganisatie Healthy Society

Steun nog steeds welkom

Het conflict in Oekraïne duurt voort en de mentale impact wordt alleen maar groter. Psychosociale hulp is ontzettend hard nodig. Nu, maar zeker ook op de lange termijn. U kunt ons werk in Oekraïne steunen door een donatie aan de Vrienden van ARQ

Geef aan Vrienden van ARQ

Steun de Oekraïense zorgprofessionals met uw donatie.

Status

Status
lopend

Beginjaar

Beginjaar
2022

Landen

Landen
Oekraine en buurlanden

Projecttype

Projecttype
Samenwerking

Projectleider

Projectleider
Megan Bahmad

Opdrachtgever(s)

Aanbieder

Aanbieder

Neem direct contact op