Kliniek

Ondertitel

Opname bij behandeling ernstige psychotraumaklachten

In de kliniek van ARQ worden reguliere en hoog intensieve klinische behandelingen aangeboden aan mensen met ernstige psychotraumaklachten. Het aanmelden bij de kliniek vindt plaats door de huisarts of verwijzer. 

De kliniek in Oegstgeest, onderdeel van ARQ Centrum’45, is er voor gezinnen en individuele volwassenen. Daarnaast is er ook een mogelijkheid voor een diagnostische opname. Dit geldt alleen voor mensen die aangemeld zijn voor de kliniek en bij wie wij grote twijfels hebben en/of niet goed duidelijk is waarom TFT tot nu toe niet voldoende opgeleverd heeft. Zie voor meer informatie over de diagnostische opname onze infosheet 'Therapeutisch Psychologisch Onderzoek' onder de downloads op deze pagina.

 

Opname volwassene  

In onze kliniek bieden wij behandeling voor patiënten die ernstig getraumatiseerd zijn door ervaringen van verlies, oorlog, vervolging en/of geweld. Deze ervaringen hebben tot posttraumatische stresstoornis (PTSS) klachten geleid zoals spanningen, ongewenste zich opdringende herinneringen, nachtmerries, angsten, boosheid en een continu gevoel van onveiligheid. Daarbij is vaak sprake van moeite om emoties te reguleren en lukt het bij de ambulante, poliklinische traumabehandeling onvoldoende om vermindering van klachten te bereiken. 

Binnen de kliniek zijn verschillende afdelingen.

 

Vluchtelingen

Zo is er een afdeling voor getraumatiseerde vluchtelingen en asielzoekers die de Nederlandse taal niet of beperkt machtig zijn. Op deze afdeling wordt zo nodig gebruikgemaakt van telefonische tolken.  

 

Nederlandstalig

Er is ook een afdeling  binnen de kliniek voor getraumatiseerde patiënten die de Nederlandse taal goed spreken. Hier worden mensen behandeld die getraumatiseerd zijn tijdens de uitoefening van hun beroep, zoals veteranen en politiemensen. 

De behandelingen op beide afdelingen worden zoveel mogelijk op maat gemaakt. 

De verwijzende behandelaar blijft gedurende de opname op de achtergrond aanwezig en deze wordt actief betrokken bij de patiëntenevaluaties (PE’s) die elke 6-8 weken plaatsvinden. Aan het eind van de opname zal de patiënt weer teruggaan naar de verwijzende behandelaar. 

De behandeling start met een voorbereidende pre-treatmentfase van ongeveer vijf gesprekken en vindt poliklinisch en eventueel (deels) online plaats. Het doel hiervan is om de patiënt te informeren over de inhoud van de behandeling en om tot commitment voor de behandeling te komen. Aan het einde van de pre-treatment wordt in samenspraak met de patiënt besloten of wel of niet wordt overgegaan tot een opname in de kliniek. Wanneer besloten wordt tot opname, wordt er een behandelovereenkomst afgesloten.

De behandeling bestaat uit meerdere therapie-onderdelen, zoals individuele traumatherapie, exposure in vivo, vaktherapie (zoals beeldende therapie, psychomotorische therapie en muziektherapie) en vaardigheidstraining. De naasten van de patiënt worden zoveel mogelijk, en met instemming van de patiënten, betrokken bij de behandeling. 

 

Dialectische Gedrags en Trauma Therapie (DGGT)

Een derde behandelafdeling binnen de kliniek is de Dialectische Gedrags- en TraumaTherapie (DGTT). Deze behandeling is bedoeld voor mensen bij wie sprake is van complexe PTSS en die onder andere moeite hebben om (heftige) emoties te reguleren en waarbij door ongewenst en destructief gedrag, zoals zelfbeschadiging, middelenmisbruik en/of forse dissociaties ambulante traumabehandeling onvoldoende resultaat oplevert.   


Een deel van de behandeling volgt men poliklinisch en een deel volgt men klinisch. 

 

Hoog intensieve therapie (HITT) en HITT-Junior

De HITT bestaat uit een opname van een week (zondagavond tot en met zaterdagochtend), waarbij een patiënt gedurende de week 2 sessies traumatherapie per dag krijgt (5 sessies Imaginaire Exposure en 5 sessies EMDR). De patiënten oefenen aanvullend zowel zelfstandig als met sociotherapeuten aan exposure in vivo. Hiernaast krijgen de patiënten ook trauma sensitieve yoga en psycho-educatie aangeboden. De HITT moet ingebed zijn in een lopende ambulante (trauma)behandeling elders, waar de behandeling na de HITT-week ook weer wordt gecontinueerd. De HITT is er voor volwassenen en voor jeugdigen (HITT-Junior).  Na de opname vindt er een overdracht plaats met de verwijzende behandelaar. 

 

Hoog Intensieve Narratieve Exposure Therapie (HI-NET)

De HI-NET bestaat uit een opname van 2 weken (zondagavond tot en met zaterdagochtend), waarbij een patiënt gedurende 2 weken, 12 NET-sessies en 4 sessies beeldende therapie krijgt. Hiernaast wordt  ook trauma sensitieve yoga en psycho-educatie aangeboden. De HI-NET moet ingebed zijn in een lopende ambulante behandeling elders, waar de behandeling na de 2 HI-NET weken weer wordt gecontinueerd. Na de opname vindt er een overdracht plaats met de verwijzende  behandelaar.

 

Gezinskliniek 

De gezinskliniek van ARQ Centrum’45 is voor gezinnen waarbij sprake is van ernstige traumatisering door verlies, oorlog, vervolging of geweld. Door deze ervaringen kunnen een of meerdere gezinsleden klachten hebben ontwikkeld zoals spanningen, nachtmerries, angsten of een continu gevoel van onveiligheid. Deze klachten kunnen het hele gezin beïnvloeden. Er is bijvoorbeeld veel spanning binnen het gezin; het kost gezinsleden moeite om actief te zijn of ouders lukt het tijdelijk niet goed om de zorg voor hun kinderen vorm te geven zoals zij dat willen. Wanneer er sprake is van traumaklachten binnen het gezin én als gevolg daarvan problemen bestaan tussen de gezinsleden, kan de gezinskliniek helpen deze klachten te verminderen. 

 

Intakeprocedure op maat

Iedere vorm van opname, regulier of hoog intensief, heeft een intakeprocedure op maat. Een intake leidt niet vanzelfsprekend tot het advies voor behandeling in de kliniek. Wanneer besloten wordt een patiënt niet op te nemen, wordt er meegedacht over een ander passend traject. 

Behoefte aan consultatie?

Heeft u vragen over de behandeling van uw patiënt? Via 123Consultatie komt u in direct contact met een van de ARQ-experts.

Uw patiënt verwijzen

Wilt u uw patiënt verwijzen? Op deze pagina vindt u alle verwijsinformatie.

Spreekuur kliniek

Bent u verwijzer en wilt een mogelijke klinische behandeling eerst bespreken? Dat kan tijdens het telefonische spreekuur van de kliniek. U kunt ons bellen op maandag tot en met vrijdag tussen 16:00 - 17:00 uur op 071-519 15 00

Uw verwijzing als patiënt

Bent u patiënt en wilt u een doorverwijzing? Neem contact op met uw huisarts of verwijzer voor aanmelding bij de kliniek. Op de pagina 'Voor patiënten' vindt u meer informatie over het aanmeld- en behandelproces.

Aanbieder

Aanbieder